IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2020 г. може да се повтори за италианските хотели и ресторанти

Ограничителните мерки могат да убият италианския туризъм, предупреждава ръководителят на Федерацията на италианските хотелиери

10:29 | 14.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

За италианските хотели и ресторанти 2021 година се очертава като повторение на 2020 г. Продажбите ще отчетат леко възстановяване след предизвикания от пандемията 44-процентен спад през миналата година, показва проучване на Асоциацията на счетоводителите в Италия, цитирано от Bloomberg. 

Като цяло през 2020 г. приходите от чуждестранен туризъм са се свили с 61% според Италианската централна банка, а 2021 г. обещава минимално подобрение, като чуждестранните туристи намаляват със 79% през януари на годишна база.

В понеделник ресторантьорите в Рим и други собственици на малък бизнес излязоха на протестно шествие по улиците. Стигна се дори до сблъсъци с полицията. Те настояха да бъде разрешено повторното отваряне на заведенията, които останаха затворени през по-голямата част от миналата година. 

Италия е една от най-тежко засегнатите страни от пандемията, като до момента в страната са регистрирани над 114 хил. смъртни случаи заради коронавируса. Правителството наложи строги мерки, като затвори в различни периоди голяма част от ресторантите, както и много магазини и пазари, за да се опита да ограничи разпространението на заразата.

Италия Италия

В понеделник ресторантьорите настояха да отворят за постоянно, като изразиха своето неодобрение срещу затегнатите мерки на площада пред двореца Монтечиторио, където заседава Долната камара на италианския парламент.

В същото време ръководителят на организацията на италианските хотелиери изрази възмущението си от правителствените противоепидемични мерки, които позволяват на италианците да почиват в чужбина, но не и в родните хотели, които остават затворени, тъй като са наложени ограничения за пътуванията в страната.

„Не мога да напусна общината си, но мога да отлетя до Канарските острови - абсурдно е“, изтъква пред вестник Corriere della Sera Бернабо Бока, ръководител на Федерацията на италианските хотелиери. „Правилата трябва да се спазват, но те трябва да бъдат еднакви за всички ... в противен случай ще убият италианския туризъм", добавя той.

В голяма част от Италия продължават да действат строги ограничения през последните седмици заради третата вълна на коронавируса, което означава, че жителите не трябва да напускат общините, в които живеят. Цялата страна ще остане блокирана по време на Великден.

Според Бока „85% от хотелите в Италия са принудени да останат затворени“ заради ограниченията. В същото време пътуванията до летищата са разрешени, потвърждават наскоро от Министерството на вътрешните работи.

„Предложихме тестове за коронавирус, които да се правят в хотелите, когато хората пристигнат или когато напускат, но това беше отхвърлено“, споделя още Бока. „Вместо това даряваме нашите туристи на други страни“, изтъква той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още