IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианското правителство може да падне по шест различни начина този месец

Bloomberg изброява основните препятствия пред премиера Джузепе Конте през януари

16:30 | 02.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Италианският премиер Джузепе Конте вече надхвърли очакванията на повечето от политическите си опоненти, като оцеля при падането на първото му правителство миналото лято. Но втората му коалиция е толкова крехка, че множество проблеми може да го препънат още този месец.

Конте изникна от нищото през юни 2018 г., за да оглави коалиция между антисистемното движение „Пет звезди“ и десните популисти от „Лига“. Когато споразумението се разпадна, той помогна за скрепването на нов съюз между „Пет звезди“ и традиционната лявоцентристка политическа сила в Италия - Демократическата партия.

След като прокара бюджета за 2020 г. през парламента, 55-годишният Конте заяви пред репортери на 28 декември, че иска да започне новата година с договаряне на правителствена програма, която да го задържи до края на мандата на парламента през 2023 г.

Но тъй като „Лига“ запазва значителна преднина в обществените допитвания, а ръководителят й Матео Салвини все още лекува рани от неуспешния си опит да дойде на власт миналата година, постигането на тази цел ще изисква всички политически умения на премиера. Нестабилността на коалицията държи инвеститорите нащрек, като италианските държавни ценни книжа се представят по-зле от тези в еврозоната.

Bloomberg изброява основните препятствия пред Конте през януари:

Безкрайни съдебни дела

Конте насрочи среща с лидерите на коалицията за 7 януари във връзка с втория пореден призив на „Пет звезди“ за промяна на времевите ограничения за съдебните дела. Движението иска да промени статута на ограниченията, защото прословутата със своята мудност съдебна система в Италия означава, че на съдебните дела не им достига време още преди достигането до окончателна присъда.

Но демократите се противопоставят на драстични промени, а малката партия „Италия Вива“, оглавявана от бившия премиер Матео Ренци, заяви, че е готова да гласува с опозицията за прекратяване на потъпкването на правата на ответниците с безкрайни съдебни преследвания.

Два референдума

Два отделни референдума за избирателната реформа може да бъдат предизвикани този месец – един по инициатива на „Пет звезди“, който вече е одобрен, за ограничаване на броя на депутатите и още един по предложение на „Лига“ за въвеждане на мажоритарна система с относително мнозинство в британски стил.

Последният референдум в Италия сложи преждевременен край на управлението на Ренци. Друго допитване може да изложи Конте на риск, защото групите, които ще загубят при новите правила за гласуване, ще бъдат изкушени да предизвикат предсрочни избори преди да влезе в сила новата система. Този риск вече разтревожи инвеститорите.

Случаят „Салвини“

Салвини е изправен пред възможно съдебно преследване заради отказа да позволи на спасителен кораб с мигранти да акостира в Сицилия през юли миналата година, когато беше вътрешен министър. Комисия в Сената ще гласува на 20 януари дали да блокира съдебен процес срещу Салвини, който е и сенатор, преди гласуване на двете камари на парламента. Салвини казва, че е прилагал политиката на правителството.

Случаят е още един дестабилизиращ фактор за коалицията като Ренци заплашва да наруши партийната дисциплина и да подкрепи лидера на „Лига“.

Червен бастион

Дясноцентристкият блок на Салвини цели да поеме контрол върху бастиона на левицата Емилия-Романя на местните избори на 26 януари, докато „Пет звезди“ и демократите се борят помежду си.

Победа на блока на Салвини ще го направи всемогъщ и ще даде аргументи на дисидентите в Демократическата партия, които искат да се оттеглят от коалицията, твърдейки, че подкрепата им за Конте е с твърде висока цена.

Корпоративни тръни

Конте трябва да постигне съгласие и по редица трудни теми за бизнеса, които подчертават противоречията между системните и антисистемните групи в коалицията му.

Лидерът на движение „Пет звезди“ Луиджи ди Майо иска да отнеме магистрални концесии от компанията на семейство Бенетон Atlantia след рухването на мост в Генуа, което взе жертви. Същевременно демократите искат да договорят споразумение. С наближаването на срока за вземане на решение правителство предприе първа стъпка за ограничаване на потенциално заплащане на компенсация.

Правителството вероятно ще трябва да реши и колко е готово да похарчи, за да спаси флагманската авиокомпания Alitalia.

Активисти на „Пет звезди“ искат също правителството да спре замърсяването от стоманен завод в южната област Пулия, без да застрашава десетките хиляди работни места, които той дава. Ди Майо и демократите умуват как да изпълнят тези искания, но след поредица от разочарования от екологичната политика избирателите на „Пет звезди“ заплашват да вдигнат бунт, ако не получат това, което искат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още