IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианското правителство оцеля при вот на доверие в парламента

Страната затяга санкциите срещу кораби на благотворителни организации, които водят спасени мигранти в Италия

22:49 | 05.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Италианското правителство спечели вот на доверие в Сената, предизвикан от указ срещу благотворителни организации, опериращи спасителни кораби за мигранти, предава Ройтерс. Това е победа за вътрешния министър Матео Салвини и неговата крайнодясна партия „Лига“, коментира агенцията.

През последните седмици правителството на „Лига“ и антисистемното Движение „Пет звезди“ е разделено от вътрешен спор, но спечели вота със 160 гласа „за“ и 57 „против“. То щеше да бъде принудено да подаде оставка, ако беше загубило гласуването.

Указът на Салвини, който е и вицепремиер в правителството, затяга санкциите срещу кораби на благотворителни организации, които водят спасени в Средиземно море мигранти в Италия.

Указът вече беше приет от долната камара на парламента и сега се превръща в закон, само няколко дни преди парламентът да се оттегли в лятна ваканция в сряда.

Някои политици от Движение „Пет звезди“ изразяват резерви към указа, а някои от сенаторите му не го подкрепиха по време на днешното гласуване.

Техните гласове бяха компенсирани от факта, че дясноцентристката партия „Форца Италия“ не участва в гласуването, като заяви, че е съгласна с целите на указа.

Вотовете на доверие често са използвани от италианските правителства като начин да ускорят приемането на закони от парламента чрез скъсяване на дебатите и елиминиране на поправките на опозицията.

Указът повишава максималните глоби за корабите, които влизат в италиански води без разрешение, до 1 млн. евро (1,12 млн. долара) спрямо 50 хил. евро преди това. Той също така предвижда арестуването на капитани, които не изпълняват заповеди да стоят настрана и призовава морските власти да конфискуват автоматично плавателните им съдове.

Салвини влезе многократно в сблъсъци с хуманитарни групи, които прибират мигранти край бреговете на Либия с цел да ги откарат в Италия, като не им позволи да акостират, докато други страни членки на ЕС не се съгласят да приемат повечето от мигрантите.

През юни германският кораб Sea-Watch с капитан Карола Ракете беше конфискуван без разрешение, след като влезе в пристанището на Лампедуза. По-късно Ракете беше освободена от домашния арест, с което издалият нареждането съдия си навлече критиките на Салвини.

Популярността на италианския вътрешен министър нарасна благодарение на безкомпромисната му антимигрантска позиция.

Публикувано в петък допитване на агенция Winpoll от бизнес изданието Il Sole 24 ore показа, че подкрепата за „Лига“ е 39%. Това я превръща в най-популярната партия в страната, като тя е увеличила подкрепата си над два пъти спрямо парламентарните избори миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още