IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия е готова на примирие в битката за европейския банков съюз

Винченцо Амендола, италианският министър на европейските въпроси, заяви в интервю, че вярва в постигането на „добър компромис“ през следващия месец

11:05 | 25.11.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Италия изглежда склонна да постигне компромис по отношение на съпротивата си срещу германските планове за по-нататъшно интегриране на европейската банкова система, които включват и поставяне на таван на притежавания суверенен дълг.

Винченцо Амендола, италианският министър на европейските въпроси, заяви в интервю, че вярва в постигането на „добър компромис“ през следващия месец. Той също така заяви, че Рим няма да бави дълго реформата за европейския спасителен фонд. 

В рамките на предложението, разгледано по-рано този месец, Германия предложи повече сътрудничество по отношение на опазване на депозитите на банките, но при определени условия, сред които и по-стриктни правила за притежанията на суверенен дълг. Италианският министър на финансите Роберто Гуалтиери заяви по-рано, че условията не са подходящи за  завършването на банковия съюз.

„В преговорите червените линии са отправните точки, след това в рамките на дискусиите се надявате да намерите по-добър компромис“, посочи Амендола. „Имаме някои трудности, но аз съм оптимист“, допълни той.

Европейският банков съюз се нужда е от „спешно“ задълбочаване и Германия очаква да види първите признаци за постигането на напредък до декември, посочва заместник-финансовият министър в Берлин Йорг Кукис. Досега работата по създаването на обща система за застраховане на депозити – третият етап от банковото обединение, беше помрачена от политическите несъгласия между държавите членки.

Финансовите министри на страните от еврозоната подписаха текст, формулиращ промените в Европейския стабилизационен механизъм – спасителният фонд на блока, през юни, като реформите дават по-големи правомощия на фонда.

Въпреки оказването на натиск от страна на антисистемното движение „Пет звезди“ – водеща политическа сила в парламента, правителството няма да забави плановете за напредък по време на срещата на европейските лидери на 12-13 декември, посочи Амендола.

„Преценката на правителството е тази, че този договор има нови и положителни елементи като фискален предпазен механизъм в размер на 70 млрд. евро за решаването на възможни проблеми, свързани с банките“, посочи още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
ПИЧ
преди 4 години
Тия юнаци от ЕС пак ще правят предпазни механизми, пак ще регулират банките, други параметри. Дерегулация трябва момчета - това е живота. Който го може е добре, Който не може -фалира и отива да пасе овцете (търсят се овчари). Искат да пазят и неразумните - за чия сметка бе хубавци, за сметка на чичо, на обикновения гражданин, народа. Оставете и банки и държави - да фалират и нещата да се изчистят. Какво ще пазите - то куцо, те го пазят - това ли е новата парадигма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още