IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия готви понижаване на прогнозите за бюджетен ръст в опит да се разбере с ЕС

Според източник финансовото министерство е склонно да намали очакванията си за ръст на БВП за догодина, който сега е за 1,5%

10:16 | 12.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Италианският министър на икономиката Джовани Триа обсъжда варианти за понижаване на прогнозите за бюджетен ръст за следващата година в опит да постигне споразумение с Европейската комисия за фискалната си политика. Това съобщава правителствен източник, цитиран от Ройтерс.

Миналия месец ЕК отхвърли проектобюджета на Рим с довода, че той не отговаря на ангажиментите на страната за понижаване на дефицита и не гарантира свиване на дълга, който е и вторият по големина в еврозоната като дял от брутния вътрешен продукт.

Италианското правителство разполага с време до вторник, за да представи нов фискален план. В противен случай Брюксел ще започне дисциплинарни мерки срещу Италия.

В последния си многогодишен план, публикуван в началото на октомври, Рим преразгледа целите си за ръст, като прогнозите за 2019 г. са за увеличение на БВП с 1,5%.

В петък Триа заяви, че страната възнамерява да се придържа към основните стълбове на бюджетната си рамка.

Въпреки това според източник финансовото министерство е склонно да намали очакванията си за ръст на БВП в опит да убеди Брюксел, че страната няма да превиши зададените стойности на дефицита си от 2,4% от БВП през 2019 г.

По-рано в. La Repubblica съобщи, че министърът подготвя намаление до 1%, а според изданието Il Messaggero свиването ще е до 1,2%.

Запознатият източник също така посочва, че Триа разглежда и възможността за въвеждане на автоматичен механизъм, който да намали публичните разходи, за да се поддържа дефицита под зададените стойности.

От ЕК посочиха в четвъртък, че очакват италианската икономика да нараства с по-бавни от очакваните от Рим темпове през следващите две години. Според прогнозите на Брюксел италианският БВП ще се увеличи с 1,2% през 2019 г., като дефицитът също ще е по-голям очакваното.

В своето изказване от петък Триа заяви, че едно рязко намаляване на бюджетния дефицит, каквито са исканията на ЕС, ще има самоубийствен ефект за италианската икономика.

По думите му икономическото забавяне е направило експанзионния бюджет още по-необходим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още