IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия и Франция призоваха да се бойкотира петрола на Кадафи

Европейският съюз прибави към списъка си със санкции срещу Либия 26 енергийни компании, обвинявани, че финансират режима на Кадафи

20:53 | 26.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Италия и Франция призоваха да се бойкотира петрола на Кадафи

Италия и Франция призоваха международната общност да спре да си доставя петрол от либийския ръководител Муамар Кадафи и поискаха петролните оператори да не купуват черно злато от неговия режим, предаде Франс прес.

"Италия и Франция няма да приемат течни изкопаеми горива, продавани от Кадафи и неговия режим", заявиха днес френският президент Никола Саркози и италианският премиер Силвио
Берлускони в съвместно комюнике, публикувано след срещата на двамата ръководители в Рим.

Двете страни призовават държавите и всички оператори на петролния пазар да отказват всяка търговска операция или транспорт на течни изкопаеми горива, които биха облагодетелствали режима на Кадафи, както и всякакви доставки на сурови или рафинирани петролни продукти, които могат да помагат за нападенията срещу населението, изтъкват Саркози и Берлускони.

На 5 май Италия ще бъде домакин на контактната група за Либия за обсъждане на евентуални начини да се помогне на либийската опозиция, контролираща източната част на страната, да продава петрол.

Предишното заседание на контактната група за Либия беше в Катар - една от трите страни признали Преходния национален съвет, учереден от либийските опозиционери. Останалите две страни са Франция и Италия.

Вчера Рим обяви съгласието си да участва във въздушни удари по цели в Либия, ако така ще бъде предпазен животът на цивилните либийци. Преди либийската криза Рим беше и привилегирован партньор на Триполи сред страните от ЕС.

Европейският съюз прибави към списъка си със санкции срещу Либия 26 енергийни компании, обвинявани, че финансират режима на Кадафи. Според Германия това решение де факто означава петролно и газово ембарго.

Междувременно Либия призова днес Русия да свика извънредно заседание на съвета за сигурност на ООН, съобщи либийската държавна осведомителна агенция ДЖАНА, цитирана от Ройтер.

Според ДЖАНА либийските власти са отправили "официална молба до Москва да свика извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което да бъде обсъдена продължаващата агресия на кръстоносците, в рамките на която се бомбардират граждански
обекти на Джамахирията, а също така опитите за ликвидиране на Муамар Кадафи, които противоречат на резолюцията на Съвета за сигурност и нарушават принципите на международното право".

По-рано днес, по време на визитата си в Дания, руският премиер Владимир Путин разкритикува действията на западната коалиция по налагане на зоната, забранена за полети в Либия и каза, че НАТО прекрачва границите на резолюция 1973 на Съвета за сигурност, целяща защитата на мирното население.

Руският премиер Владимир Путин призна, че той лично не одобрява бомбардировките на Либия и изразените намерения да бъде унищожен Муамар Кадафи.

Премиерът на Русия нарече либийския режим своеобразна монархия, като го сравни с управлението на Наполеон. "Това е монархия . . . крива, лоша. . . Там възникнаха вътрешни
противоречия, които прераснаха във въоръжен конфликт", каза Путин. "Малко ли са лошите режими в света? Ние, какво, навсякъде ли ще се месим?" - отвърна той с реторичен въпрос. И даде за пример Сомалия.

Путин напомни за резолюцията на Съвета за сигурност за създаване над Либия на зона, забранена за полети. "Говореха за затворено въздушно пространство. Сега удрят дворците. Те какво, мишките ли трепят там?", каза руският премиер. Според него самият Кадафи отдавна не е в тези дворци, отдавна е избягал от там и седи в някое убежище.

Путин припомни уверенията на западни страни, че няма да унищожават Кадафи, които сега са сменени с изявления за унищожаване на либийския лидер. "Кой си присвои правото да
екзекутира човек, какъвто и да е той? Какво, да не би да е имало съд?", каза ръководителят на руското правителство.

Той предположи, че активната външна намеса в Либия се дължи на това, че страната има богати петролни находища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Нека да отгатнем, какво ли е мнението на Китай относно този петроллллл???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още