IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия и Испания ограничават продажбите на късо

Забрана за този вид търговия има за съответно 69 и 85 акции на борсите в Мадрид и Милано

12:58 | 13.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Входът на италианската фондова борса в Милано. <em>Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg</em></p>

Входът на италианската фондова борса в Милано. Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

След тежката търговска сесия в четвъртък италианските и испанските борсови регулатори забраниха късите продажби в петък върху някои акции.

Забраната в Испания ще засегне 69 акции, включително всички ликвидни акции, които поевтиняха с над 10% в четвъртък, както и тези, които отписаха над 20% от стойността си.

В Италия 85 акции ще бъдат засегнати, съобщава Bloomberg.

Късите продажби върху някои италиански и испански ценни книжа също така ще бъде забранена и на територията на Великобритания в рамките на днешния ден, съобщиха от британската Служба за финансови дейности. Говорител на институцията отказа да коментира дали регулаторът разглежда възможността за забрана на късите продажби и върху британски акции.

Италианският бенчмарк FTSE MIB  се срина със 17% в четвъртък, а испанският IBEX-35 с 14%, като и за двата бенчмарка това са рекордни загуби. До тук се стигна, след като мерките за борба с коронавирусната епидемия на Европейската централна банка и на администрацията в САЩ не можаха да отговорят на очакванията.

В петък, минути преди 12 ч. българско време, се наблюдава възстановяване на представянето на двата индекса. FTSE MIB нараства със 7,15%, а IBEX-35 – с 4,6%.

UniCredit, Telecom Italia, Banco Santander и Telefonica са сред компаниите, чиито акции ще бъдат защитени от забраната за продажба на късо.

В Германия късите продажби засега няма да бъдат забранени, каза говорител на Deutsche Boerse. Водещият измерител в страната DAX отписа 12% в четвъртък. В същото време швейцарската борса SIX не планира ограничения на търговията, а холандският борсов регулатор посочи, че следи ситуацията.

Ограничения на късите продажби имаше и на някои места в Азия, като най-строги мерки предприе южнокорейската Комисия за финансови услуги, забранявайки този вид търговия с акции в рамките на индексите Kospi, Kosdaq и Konex за шест месеца. В Тайланд продажбите на късо не са ограничени, но разпоредбите ще бъдат коригирани спрямо пазарните условия, посочи председателят на фондовата борса в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още