Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Италия може да "подпали" и гръцката икономика

Евентуален икономически безпорядък в Италия и Европа може да доведе до отлагане на решенията, свързани с мерките за облекчаване на гръцкия дълг и да засили натиска върху гръцките облигации

Италия може да "подпали" и гръцката икономика

Снимка: Архив Ройтерс

Кошмар от Италия плаши правителството в Атина и гръцката икономика, след като политическите и икономически събития в тази съседна страна крият опасност да подпалят цялата европейска икономика, пише Нюз.ин, цитиран от БТА.

Страховете от хаос заради безсилието да бъде съставено правителство в Рим, а и най-вече заради позициите и програмата на двете политически сили Северната Лига и формацията "Пет звезди", карат цяла Европа сериозно да се замисли. Това важи и за Гърция, която се готви да се оттегли на 20 август от спасителната програма.

Страната е изправена пред външен риск, който за момента все още не е достатъчно оценен. А този риск се свижда преди всичко до това каква ще е щетата, която процесите в Италия биха могли да породят върху усилията на Гърция за излизане на страната "на чисто" от спасителните програми и за кредитирането й директно от пазарите при ниски лихви. 

Още по темата

Въпросът за Италия бе тема на широка дискусия на вчерашното заседание на гръцкото правителство, а на него дадената на министрите основна насока бе да бъдат много внимателни в изявленията и обещанията си.

С други думи от тях се иска да следват линия без да поемат ангажименти, които биха могли да породят срив в отношенията с международните кредитори или да извадят от релси гръцката икономика.

Притесненията на всички в Атина се отнасят предимно до мерките за облекчаване на гръцкия дълг, които се очаква да бъдат набелязани след 21 юни.

А евентуален икономически безпорядък в Италия и Европа може да доведе до отлагане на решенията и да засили натиска върху гръцките облигации. Подобен развой е възможно да блокира намеренията за излизане на Гърция на пазарите.

Освен от икономическа криза в Италия, европейски високопоставени представители се страхуват и от политически безредици. В страната са възможни нови избори, които биха могли да съвпаднат и с избори в Гърция.

Желанието на Брюксел е такива "двойни избори" да бъдат избегнати, но подобно нещо никой не би могъл да изключи да се случи в две страни с крехки икономики. 

Погледът сега е насочен към италианската политическа сцена и най-вече върху обстоятелството, че процесите в тази страна биха могли да нанесат удар върху една от най-мощните икономики в света. 

Страната обаче се тресе заради високия публичен дълг, а и заради очакваното повишаване на лихвите, породено от икономическата програма, която победителите на изборите искат да прилагат. 

Всичко това крие рискове за Гърция относно нейното излизане на пазарите при относително поносими лихви. 

Страховете за европейската икономика и особено за Гърция проличаха и при движението на ценните книжа на облигационния пазар. Заради Италия гръцките облигации в момента са подложени на силен натиск. 

Дали Италия става като Гърция? "Има нещо тревожно", призна високопоставен гръцки представител по повод случващото си в съседната държава. 

Лондонският Times написа, че "проблемът на Италия е бил и си остава голям". "Това, което буди изненада е, че не Италия, а Гърция бе тази, която заплаши еврозоната след избухването на кризата. Сега Италия представлява опасност за еврото, а Европа трябва да направи нещо за това", отбеляза британският вестник. 

А програмата на италианското коалиционно правителство предвижда масови екстрадиции на половин милион нелегални мигранти, национален минимален доход и подход към Русия на Путин. 

Програмата прилича по-малко на правителствен манифест, а повече на призив за помощ. Тя се подкрепя от италианските избиратели, които са загубили всякакви надежди. 

По статията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
0
 
5
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Слаба статия, много докатки, много предположения, и нито едно нв е подкрепено с нещо.... иначе италия е голям проблем, там развитието е спряло някъде през 90те.... и по лошото е че хората не искат да се развива държавата... ситуацията е цай нот
2
 
8
 
4
abdul до: Grosss
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
1. В Капитализма не е така, а в сегашния пък хич.
2. Не напускат "А" група, защото са част от империя, която тръгне ли да се разпада няма спиране. За да ти го илюстрирам си представи къща от карти, от която започваш да махаш една по една карти.
Друг пример: представи си, че всички решат да си теглят парите от банките.

НЕслучайно Гърция беше спасена на всяка цена. Като си отговориш на въпроса защо и как ще си отговориш и на твоя.
2
 
18
 
3
преди 7 месеца
Не мога да разбера защо банкрутирали държави като Гърция и Италия ги
държат в" А"групата на ЕС на изкуствено дишане.Напускат еврозоната,връщат
си старите пари,провеждат кардинални реформи и след 20 г ако отговарят
пак да ги приемат.Капитализмът е така реже се до кокал.
1
 
9
 
2
bgMan до: Grosss
преди 7 месеца
А дано.
И тук трябва един-двама да послужат за пример на търтеите, тарикатите и непослушковците.
Има нужда да се изчисти законодателно и излизането от ЕЗ и от еврото. Защо да бъде еднократно и окончателно решение без право на оттегляне или промяна?
2
 
11
 
1
преди 7 месеца
Дали няма да станем свидетели на напускане на еврозоната?

Още от Европа
Кадър на деня за 18 януари