IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия може да разреши на правителството да изкупува банкови облигации

Banca Monte dei Paschi di Siena се подготвя да набере най-малко 1 млрд. евро от подобен ход

17:24 | 26.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Италия може да разреши на правителството да изкупува банкови облигации

Италия може да одобри указ, чрез който да помогне на банките да увеличат капитала си чрез продажбата на облигации на правителството, като Banca Monte dei Paschi di Siena SpA се подготвя да набере най-малко 1 млрд. евро от подобен ход, заявиха двама източници на Bloomberg, запознати със ситуацията.

Министрите може да одобрят мярката още на днешното заседание на правителството, твърдят източниците, пожелали да останат анонимни, тъй като информацията все още не е обявена официално.

Законовата форма вероятно ще е подобна на указа, одобрен през 2009 г., който позволи на кредитните институции да емитират т. нар. „облигации на Тремонти“, наречени на тогавашния италиански министър на финансите Джулио Тремонти, посочи единият от източниците.

Banca Monte dei Paschi di Siena е сред италианските кредитни институции, които трябва да наберат допълнителен капитал заради изискванията на европейското законодателство вследствие от влизането в сила на правилата за капиталова адекватност, известни като Базел III, като недостигът в случая е 3,3 млрд. евро, сочат данни на Европейския банков регулатор.

Банката трябва да върне и 1,9 млрд. евро на държавата, които ѝ бяха отпуснати като помощ през 2009 г.

Нейният борд на директорите има заседание днес за одобряване на плана, който включва капиталови мерки, чрез които да бъдат спазени поставените цели от Европейския банков регулатор. Освен продажба на облигации за най-малко 1 млрд. евро на правителството, банката може и да преструктурира старите си емисии, подчерта втори източник.

През миналия месец нейният главен изпълнителен директор Фабрицио Виола заяви, че кредитната институция вече е набрала над 2 млрд. евро чрез конвертиране на хибридни облигации и въвеждането на нови модели за вътрешен риск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още