IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия може да забави старта на Европейския механизъм за стабилност

Не е ясно дали долната камара на италианския парламент ще успее да ратифицира ЕМС преди лятната почивка, което ще блокира стартирането му в началото на юли

20:15 | 18.06.12 г.
Италия може да забави старта на Европейския механизъм за стабилност

Новият спасителен механизъм на еврозоната - Европейският механизъм за стабилност (ЕМС) - може да не започне да действа през юли, както бе договорено предварително, тъй като не е ясно дали италианският парламент ще го ратифицира навреме, посочи днес Енцо Моаверо Миланези - италианският министърът без портфейл, отговарящ за европейските въпроси - цитиран от ДПА.

Времето на ратификация ще определи дали новият ЕМС или неговият предшественик Европейския инструмент за финансова стабилност (ЕИФС) ще бъде използван за финансирането на заема на стойност до 100 милиарда евро, от който Испания се нуждае за рефинансиране на банките си.

По думите на Миланези вероятно горната камара на италианския парламент ще успее с ратификацията преди лятната почивка. Но за долната камара "ще трябва да видим", посочи той пред журналисти в Брюксел.

ЕМС трябва да бъде одобрен от страни, които общо представляват 90% от кредитоспособността на фонда в размер на 500 милиарда евро.

Делът на Италия е 18%, което означава, че без нейно одобрение фондът не може да влезе в действие.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още