IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия одобри пакет мерки за борба с бедността

Правителството предлага 480 евро месечно на нуждаещите се, давайки предимство на двойки с малки деца и безработни на възраст над 55 години

18:30 | 09.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Италианският парламент днес одобри пакет мерки за борба с бедността, който трябва да предостави финансова подкрепа за увеличаващия се брой италианци в затруднено положение след години на икономическа стагнация и висока безработица, съобщава БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Това е първият опит на Италия да създаде постоянна "предпазна мрежа" за бедните семейства, като по-голямата част от националния бюджет за социално осигуряване обикновено е заделена за пенсии. Въпреки това според опозиционните партии мярката е силно недостатъчна, а движението "Пет звезди" обеща, ако спечели изборите догодина, да въведе много по-амбициозна "гражданска заплата".

Правителството обяви, че ще предлага 480 евро месечно на нуждаещите се, давайки предимство на двойки с малки деца и безработни на възраст над 55 години. Властите са заделили 1,6 млрд. евро за 2017 година и обещават през следващите години финансирането да се увеличи.

Получаването на помощта ще е обвързано с условия, включително изискване децата да ходят на училище и да бъдат ваксинирани, а безработните да се ангажират с търсене на работа.

Делът на хората в тежка нужда в Италия е нараснал до 11,5 на сто през 2015 г. спрямо средния спад в ЕС до 8,5 на сто, показват най-нови данни.

Живеещите в "абсолютна бедност" са се увеличили до 4,6 милиона души или 7,6 на сто от населението през 2015 г. спрямо 6,8 на сто през 2014 година, според данни на националната статистическа служба.

Противници на новия закон твърдят, че той засяга проблема само повърхностно и дори министерството на финансите признава, че заделените засега средства ще осигурят само 660 евро годишно на семейство сред хората в най-тежко положение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още