IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия одобри проектобюджета си за 2021 г. с фокус върху здравния сектор

Правителството на Джузепе Конте може скоро да наложи нови ограничения на публичния живот заради подновения ръст на Covid случаите

12:32 | 18.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Италианското правителство одобри проектобюджета си за следващата година, търсейки начини да увеличи мерките в подкрепа на икономиката на фона на подновения ръст на случаите на заразени с коронавирус, съобщава Bloomberg.

Бюджетът ще се фокусира върху здравния сектор, мерките за подкрепа на семействата и удължаване на мораториума върху заемите и ипотечните кредити, заяви правителството в изявление в неделя.

В проектобюджета има предвидени 4 милиарда евро (4,7 милиарда долара) за подкрепа на най-тежко засегнатите от коронакризата сектори.

Италия съобщи за рекордните нови 10925 случаи на заразени с коронавирус в събота и 47 жертви на пандемията. Правителството на премиера Джузепе Конте може скоро да наложи нови ограничения на публичния живот, твърдят правителствени източници, пожелали да запазят анонимност. Възраждането на пандемията в Италия, първоначалният епицентър на коронакризата в Европа, следва това във Франция и Испания, където новите случаи се увеличават от няколко дни насам. 

Правителството заяви, че в най-лошия сценарий брутният вътрешен продукт на страната може да се свие с 10,5% през тази година и да нарасне с едва 1,8% през 2021 г. Настоящата прогноза на администрацията е за 9-процентен икономически спад през тази година и 6-процентен растеж през следващата.

Бюджетът на Италия предвижда 13 милиарда евро данъчни облекчения за по-слабо развитите южни региони и 8 милиарда евро за реформи в данъчната система. Временните данъчни облекчения за средната класа би трябвало да станат постоянни.

Рим е напът да получи най-голям дял от възстановителния фонд на Европейския съюз - 209 милиарда евро според програмата, като предстои правителството на Конте да обсъди с Европейската комисия начините, по които смята да изразходи средствата.

Очаква се правителството да обяви нови мерки, включително по-ранни часове за затваряне на баровете и ресторантите и ограничение за спортните активности най-рано в неделя.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още