IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия основа фонд за спасяване на банки в размер на 5 млрд. евро

На практика големите и стабилни кредитори ще финансират по-малките, което според анализатори ще създаде проблеми в сектора

18:14 | 12.04.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Мъж преминава пред Централната банка на Италия в Рим. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Мъж преминава пред Централната банка на Италия в Рим. Снимка: архив, Ройтерс

Най-силните италиански банки, застрахователи и асет мениджъри се съгласиха да създадат фонд за спасяване на затруднени банки в размер на 5 млрд. евро, съобщава Financial Times.

Решението е още един ход в посока успокояване на инвеститорите, чиито опасения за стабилността на банковия сектор на третата най-голяма икономика в еврозоната нарастват сериозно, коментира изданието.

Спасителният фонд, който беше обявен от премиера Матео Ренци и финансовия министър Пиер Карло Падоан, се подготвя от шест месеца насам от правителството, банкери, финансисти и регулаторите в Италия. Той се основава след силния спад на цените на акциите на финансовите институции в страната заради опасенията около високия дял необслужвани кредити (360 млрд. евро).

Фондът ще носи името “Атлас” - като митологичния титан, който се отличавал с огромна сила и бил наказан да крепи небето на раменете си. Фондът ще действа като купувач от последна инстанция за кредитни институции, които се затрудняват да увеличат собствения си капитал или не успяват да продадат най-рисковите си проблемни кредити. Фондът ще бъде ръководен от частната компания за управление на активи Quaestio Capital Management, за да не се приеме това като нерегламентирана държавна помощ за банковия сектор в страната.

Предвижда се най-големите банки в Италия да прехвърлят на фонда стотици милиони евро, така че да се акумулират непродадени акции на финансови институции, свързани с неуспешни процедури за увеличаване на капитала, поискани от европейските регулатори.

В замяна правителството в Рим се е съгласило да приведе законите за несъстоятелност в страната в съответствие с европейските норми. Промяната ще стане в близките десетина дни, твърдят банкери. Експертите настояват, че точно остарелите и рестриктивни нормативни актове са една от пречките за реализиране на проблемните кредити на банките.

Днес акциите на италианските банки отбелязаха силни ръстове на борсите след обявяването на фонда. Той обаче предизвиква и гняв сред банкерите, тъй като според източници на изданието гуверньорът на Италианската централна банка Игнацио Виско е казал по време на срещата, че финансовите институции нямат друг избор, освен да дадат пари, за да си осигурят стабилност. Виско освен това не е представил нито план за преструктуриране на по-малките и слаби кредитори, нито детайли за възвръщаемостта, която големите банки ще получат от инвестицията си.

Според анализатори сделката в Италия увеличава вероятността от увеличаване на систематичния риск в страната и изоставане от прогреса, постигнат с регулациите от Базел III. На практика силните банки трябва да инвестират в по-слабите, но не се вижда желание да се преструктурират лошо представящите се финансови институции, а това ще създаде нови проблеми на по-късен етап.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Иван Митев
преди 8 години
При запазване на сгрешената европейска парична система и с фонд от 50 млрд. евро не може да се спасят банките от фиаско.За спасение на банките е необходима подобрена европейска парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още