IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия отчете спад в промишленото производство за четвърти пореден месец

Очакват се сериозни трудности при поддържането на националните нива на икономическата активност в Италия, предупреждават от Istat

13:39 | 08.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Италианското промишлено производство се понижи за четвърти пореден месец, което повиши опасенията за значително по-голяма продължителност на рецесията, в която влезе страната в края на миналата година, съобщава Bloomberg. 

Популисткото правителство в Рим беше залято от отрицателни икономически данни, в това число и понижената прогноза на Европейската комисия (ЕК) за годишния икономически ръст.

Промишленото производство в Италия се е понижило с 0,8 на сто през декември спрямо предходния месец, заявиха от статистическата агенция Istat по-рано днес.

Коригираното индустриалното производство на дневна база отчита спад от 5,5 на сто през последния месец на 2018 г. на годишна база, което е и най-голямото понижение от декември 2012 г.

От Istat предупредиха още, че предвиждат сериозни трудности при поддържането на националните нива на икономическа активност.

Забавянето на италианското производство идва на фона на обявената от 19 страни от еврозоната възможност за по-бавен ръст.

В четвъртък ЕК понижи значително прогнозите си за икономически растеж както в Европейския съюз (ЕС), така и в еврозоната на фона на очаквано забавяне в някои от най-големите европейски икономики.

От комисията прогнозират икономическият растеж да продължи, но по-умерено. През 2019 г. ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната ще е в размер на 1,3%. Това е значително понижение спрямо есенната прогноза за 1,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още