IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия планира бюджетен дефицит между 1,8 и 1,9% от БВП за 2019 г.

Според информацията министърът на финансите и икономиката на Италия Джовани Триа се е съгласил да отстъпи от заложените цели за бюджетния дефицит под натиск

16:36 | 25.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бюджетният дефицит на Италия за 2019 година ще бъде между 1,8 и 1,9 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), съобщи днес близък до правителството източник, цитиран от ДПА и БТА.

Очаква се официалните данни за бюджета да бъдат обявени в четвъртък, 27 септември.

"Мисля, че ще бъде 1,8 или 1,9 процента", каза източникът пред ДПА. Той потвърди информация, публикувана във вестник "Хъфингтън пост Италия" и всекидневника "Стампа", според която министърът на финансите и икономиката на Италия Джовани Триа се е съгласил да отстъпи от заложените цели за бюджетния дефицит под натиск от двете управляващи партии.

Триа призоваваше за бюджетен дефицит до 1,6 процента от БВП, но движение "Пет звезди" и "Лигата" искат по-голям дефицит, за да могат да финансират скъпите си предизборни обещания.

По-големият бюджетен дефицит може да доведе до конфликт с ЕС. Според разпоредбите на ЕС и еврозоната Италия трябва да провежда по-строга данъчна политика, за да намали огромния си бюджетен дефицит.

Правителството трябва да обяви целите за държавния дълг и бюджетния дефицит за 2019 година в четвъртък и да представи по-подробните планове за бюджета в средата на октомври. Те ще бъдат разгледани внимателно от Европейската комисия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още