Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Италия планира около 3,5 млрд. евро „буфер“ за домакинствата заради по-скъпия ток

Кабинетът на премиера Марио Драги преразглежда и възможността за трайна защита на домакинствата с ниски доходи от по-нататъшно поскъпване на електроенергията

Италия планира около 3,5 млрд. евро „буфер“ за домакинствата заради по-скъпия ток

Снимка: Bloomberg L.P.

Италианското правителство ще насочи около 3,5 милиарда евро в защита на потребителите от евентуален скок в цените на енергията, който вече удари страните в голяма част от Европа, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с темата.

Средствата може да бъдат одобрени още през следващата седмица.

Администрацията на премиера Марио Драги също преразглежда възможностите за трайна защита на домакинствата с ниски доходи от по-нататъшно увеличаване на сметките им за електроенергия, допълват източниците. Мерките могат да бъдат прибавени към бюджета през декември.

Един от разглежданите варианти е директно преразпределяне на част от данъчните приходи за намаляване на разходите за електроенергия за по-бедните домакинства. Все още няма окончателно решение.

Нарастващи цени

Увеличаващите се цени на електроенергията притискат европейските икономики, докато се опитват да се възстановят от негативното въздействие от разпространението на коронавируса. Тази тенденция може да се задълбочи през отоплителния сезон.

Италия вече е похарчила около 1,2 милиарда евро, за да смекчи скока при разходите за електроенергия през второто тримесечие на годината.

Други страни също предприемат мерки, за да помогнат на потребителите при нарастващите разходи за енергия. Франция ще предостави около 580 милиона евро на бедните домакинства, а Испания планира да наложи зимно-есенен данък за комуналните дружества и ограничаване на сметките на потребителите.

Италия е особено уязвима, тъй като разчита на вноса за задоволяване на над 70% от енергийните си нужди, като почти 40% идват от природен газ, според официалните данни.

Министърът на екологичния преход Роберто Чинголани заяви по-рано тази седмица, че цените на електроенергията могат да се повишат с до 40% през третото тримесечие, най-вече заради по-скъпия газ.

„Правителствата трябва да са готови да помогнат на гражданите и компаниите да се справят с разходите“ при прехода към безвъглеродна икономика, заяви от своя страна Драги тази седмица.

По статията работи: автор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Европейските индекси започват седмицата с леки повишения