IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия подготвя почвата за отпускането на 20 млрд. евро за банките

Министър-председателят на Италия Паоло Джентилони обясни, че държавните мерки са „превантивни“

15:52 | 20.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>снимка: Ройтерс</em></p>

снимка: Ройтерс

Италианското правителство поиска официално разрешение от парламента да повиши държавния публичен дълг с над 20 млрд. евро, за да подпомогне в случай на нужда банковия сектор на страната, предава Bloomberg.

Целта на този план е да се създаде защита за банковата система, „чрез публични гаранции с цел възстановяване на способностите на банките да кредитират в кратко- и средносрочен период“. Министърът на финансите на Италия Пиер Карло Падоан заяви, че този фонд би могъл да се използва и за рекапитализацията на банките.

Министър-председателят на Италия Паоло Джентилони обясни, че държавните мерки са „превантивни“. Публичният дълг на Италия е в размер на 2,23 трлн. eвро. По показател дълг като процент от БВП Италия е на второ място в ЕС след Гърция. Това, както и политическата нестабилност и слабостта на заемодателите на страната, се отразяват негативно на финансовите ѝ пазари. 

В момента главният изпълнителен директор на изпадналата в затруднения банка Monte dei Paschi Марко Морели се опитва да убеди инвеститорите да подкрепят частното увеличение на капитала в размер на 5 млрд. евро, което трябва да се осъществи до края на годината. Ако се провали, кабинетът на премиера Джентилони трябва да има резервен план за държавно подпомагане. 

Провалянето на рекапитализацията на Monte Paschi би било удар по опитите на Италия да съживи банковия си сектор, който е задлъжнял с около 360 млрд. евро чрез проблемни кредити. Поради това италианските банки влияят отрицателно на икономическия растеж на страната, тъй като са принудени да ограничат кредитирането. Това може да е поредната намеса на държавата с цел спасяване на италианска банка, след като тя вече помогна на Veneto Banca SpA и Banca Popolare di VicenzaSpA.

От Bloomberg припомнят, че Италия вече е наляла 4 млрд евро в Monte dei Paschi от 2009 г. насам. 

Quaestio Capital Management, която управлява спасителния фонд на Atlante bank, планира да вземе участие в секюритизацията на проблемните кредити, които са в размер на 28 млрд. евро. Това ще е част от триетапната рекапитализация на Monte dei Paschi. По-рано Quaestio изрази „силен скептицизъм“ по отношение на условията по кредитиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още