Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Италия прие закон за фонд за спасяване на банките за 20 млрд. евро

Законът включва гаранции за спешна ликвидност и капиталови инжекции за затруднените кредитори в съответствие с правилата за държавна помощ

Италия прие закон за фонд за спасяване на банките за 20 млрд. евро

Снимка: Архив Ройтерс

Италианският парламент одобри закон за предоставянето на финансова помощ за 20 млрд. евро на Banca Monte dei Paschi di Siena и на други затруднени кредитори, като част от усилията на страната да реформира банковата си индустрия, съобщава Bloomberg.

Още по темата

Долната камара на парламента даде финалното си одобрение в четвъртък, преправяйки наредбата закон, представена от кабинета на министър-председателя Паоло Джентилони през декември. Тя включва гаранции за спешна ликвидност и капиталови инжекции за затруднените кредитори в съответствие с правилата за държавна помощ. Банките ще могат да поискат предпазни ракапитализации, което означава, че някои облигационери ще понесат удари.

Monte Paschi е първата банка, която ще поиска средства съгласно новата програма, след като не успя да привлече свеж капитал от инвеститори през декември. Европейската централна банка заяви, че базираният в Сиена кредитор трябва да събере 8,8 млрд. евро, за да подкрепи баланса си съгласно предпазен план за рекапитализация, който бе поискан от самата Monte Paschi. В момента текат разговори за нов бизнес план за банката, който трябва да бъде одобрен от европейските власти.

Италианските банки изпитват трудности заради планината от лоши заеми за 360 млрд. евро, която удари рентабилността им и подкопа доверието на инвеститорите. Превръщането на Monte Paschi в държавна собственост, което ще бъде най-голямата национализация в Италия от 30-те години, може да бъде последвано от спасяване на кредитори като Veneto Banca и Banca Popolare di Vicenza.

Министерството на финансите на Италия може да поеме дял в още два кредитора за определен период от време, заяви председателят на Quaestio Capital Management Алесаднро Пенати по-рано този месец. Компанията му управлява фонда, който спаси банките миналата година.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

2
 
0
 
8
преди 3 години
При сегашното неправилно управление на европейската парична система и със 100 милиарда фонд за спасение на банките, банките в Италия са със съдба на жертви и подсигуряван провал, защото банките, колкото по-добре подпомага за реализирането на икономически растеж, толкова по-силен потенциал за множество стопански кризи възниква и щетите са по-болезнени.
Европейската централна банка не може да спаси банките, защото няма необходимата компетентност.
Същественото за спасение на банките в Италия от актуални злини е какво (неправилно или правилно) управление на европейската паричната система се прилага.
При запазено неправилно управление на европейската паричната система – злините за банките се уголемяват.
За устойчив обществен просперитет в Европа е необходимо правилно управление на европейската паричната система.
0
 
2
 
7
SS-23 до: SS-23
преди 3 години
звездичките са думата *бок**лук*
3
 
3
 
6
преди 3 години
Италианските банки изпитват трудности заради планината от лоши заеми за 360 млрд. евро,
-

Когато се раздават кредити, а не се отпускат - така става.
360 GB *** - от тях поне едно 90% са се случили заради хазартната лакомия и умишленото подвеждане на хората за техните реални възможности, благодарение на ортаците на нашият нагъл арменец!
1
 
5
 
5
ratten до: sdar
преди 3 години
Няма ние да плащаме за фонда, а държавата. Бойко може да ги даде парите
---------------------------------
браво, пак счупи ***
0
 
11
 
4
needtoknowmore до: sdar
преди 3 години
Няма профилна снимка
Да Бойко ще ги даде парите като първо тегли кредит от твое име ....
Ти сериозно ли си мислиш, че държавата е някакво специално магическо нещо където си има собствен ресурс ... в случаят ББ ще вади пари от задния си джоб?

Още от Европа
Новият шеф на Commerzbank идва от Deutsche Bank