Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Италия първа е поискала подкрепа от Фонда за солидарност на ЕС

ЕК ще събира заявления до 24 юни, след което ще предложи на ЕП и Съвета каква да е финансовата помощ

Италия първа е поискала подкрепа от Фонда за солидарност на ЕС

Снимка: Bloomberg/Alessia Pierdomenico

Италия е подала предварително заявление за финансова подкрепа от Фонда за солидарност на Европейски съюз (ЕС) за справяне с коронавируса Covid-19, съобщават от пресслужбата на Европейската комисия (ЕК).

Това е първото получено заявление, уточняват от ЕК.

Очаква се Италия да представи допълнителни подробности през следващите седмици.

Страните от ЕС могат да кандидатстват за подкрепа от Фонда за солидарност на ЕС от 1 април, предложението на Комисията за инвестиционна инициатива за реагиране на пандемията от коронавируса Covid-19.

Още по темата

Комисарят по въпросите на сближаването Елиса Ферейра напомня, че Италия е държавата членка на ЕС, която е най-силно засегната от коронавирусната криза и е първата държава, която в този контекст е кандидатствала за помощ от Фонда за солидарност на ЕС.

„Фондът е част от инструментите, които Комисията бързо въведе за облекчаване на тежестта върху бюджетите на държавите членки, като конкретна демонстрация на европейската солидарност в тези трудни времена“, допълва тя.

ЕК ще събере всички заявления, свързани с коронавируса, до 24 юни 2020 г. и след това ще ги оцени в пакет, за да осигури справедливо третиране на всички случаи. След това институцията ще представи предложение за финансова помощ на Европейския парламент и на Съвета на ЕС.

Късно в неделя италианският премиер Джузепе Конте заяви, че страната му ще започне да облекчава ограниченията за блокиране на икономиката на 4 май, което ще е ключов тест за усилията на Европа за рестартиране на обществения живот и икономиките. На фона на предпазливoто възобновяване на живота в някои страни като Германия натискът в Италия нараства, макар и да отчита най-високата смъртност в Европа от коронавируса. Конте предупреди, че втора вълна от заразени ще доведе до възобновяване на смъртните случаи и необратими щети за икономиката.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Великобритания е пред "повратна точка" в борбата с коронавируса