IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия се отказа от "лоша банка" заради кредитния си рейтинг

Създаването на такава банка ще насочи вниманието на пазара към уязвимостта на италианските банки от ръста на просрочените заеми

15:08 | 10.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Италия се отказа от "лоша банка" заради кредитния си рейтинг

Италия отхвърли предложението за учредяване на „лоша банка“ в страната, предава Financial Times. Управляващите се страхуват, че това ще насочи вниманието на пазара към уязвимостта на италианските банки от ръста на просрочените заеми, а това от своя страна ще застраши кредитния рейтинг на държавата.

„Министър-председателят Енрико Лета смята, че „лошата банка“ ще се окаже вредна за Италия и се опасява, че създаването на такава ще доведе до понижаване на кредитния ни рейтинг през идните шест месеца“, каза представител на правителството пред Financial Times.

Решението идва след като гуверньорът на Италианската централна банка Игнасио Виско предупреди, че възстановяването в Италия все още е слабо и несигурно. Кредитирането на италиански компании и най-вече малките фирми е паднало с 9% през последните 2 години, заяви той пред топ банкерите на страната.

Банкерите обаче не споделят мнението на властта по въпроса за „лоша банка“ и това пролича от изказването на Виско, че форми на по-дръзка намеса не бива да бъдат изключвани като начини да се изчистят просрочените заеми и да се подпомогне кредитирането на обездвижения от дългата криза малък и среден бизнес.

Брутните просрочени кредити в Италия достигнаха почти 150 млрд. евро през ноември, увеличавайки се с 22% на годишна база. В отговор някои от големите италиански банки, като UniCredit и Intesa Sanpaolo, вече сами започнаха да изчистват портфейлите си от просрочени заеми без да чакат държавна намеса. Двете банки дори вече са във фаза на предварителни преговори с дългови фондове, които да изкупят част от пасивите им, твърдят източници.

Двете банки отказаха коментар, а според запознати с въпроса хора Intensa Sanpaolo обмисля създаването на собствена „лоша банка“, в която да отдели просрочени заеми на стойност 55 млрд. евро.

Висши банкери се опасяват, че при липсата на държавна институция, която да регулира растящия брой просрочени кредити, ще бъдат изложени на показ недостатъците на италианските банки при предстоящите проверки на качеството на активите и стрес тестове.

Още повече, при отсъствието на „лоша банка“ централната банка ще застави банките да увеличат резервите си през следващите тримесечия, твърдят източници.

Италия би могла да вземе пример от Испания и Ирландия, които въведоха такива институции след началото на кризата, създавайки „лоши банки“, използвайки държавни средства на стойност между 9 и 12 млрд. евро, сочат анализи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
"Висши банкери се опасяват, че при липсата на държавна институция, която да регулира растящия брой просрочени кредити, ще бъдат изложени на показ недостатъците на италианските банки при предстоящите проверки на качеството на активите и стрес тестове." - ВисшиТЕ банкери не се ли под-сетиха, че проблема на държавата им е невъзможността да емитират собствени пари безплатно, количеството на които да могат да контролират сами, (вместо да се правят на улави пред маймуните да просят от друг с лихва и при заробващи маймуните условия чужди такива, ползвайки притчата пред маймуните, че само БОГ може да "печата") вместо да се опасяват услужливо на печатащите, които така или иначе ще им наложат ползването на "лоша банка" чрез вменените нарастващи с всяка версия на закона задължения за капиталова адекватност Базел3,4,5... , но и подсещаки маймуните, че цената на парите при това "константно-положение" само ще расте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още