IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия се отказва от въглищата до 2025 г.

Стратегията за развитие на енергийната система на страната предвижда 27% от общото енергийно потребление да се осигурява от ВЕИ

10:04 | 26.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Италия планира да затвори въглищните си централи до 2025 година, съобщава EurActiv, позовавайки се на проект за енергийна стратегия на страната. Тенденцията в последните години навсякъде в ЕС е за отказ от въглища - подобни планове имат и Португалия, Холандия и Великобритания.

Секторът започва да се насочва към други източници на енергия - страни като Финландия или Полша обмислят нови ядрени мощности, а други - към възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), посочва още EurActiv.

Изданието припомня, че през април 26 от 28-те държави в ЕС (с изключение на Гърция и Полша) подписаха споразумение да не бъдат строени нови въглищни централи след 2020 г. Европейски банки също масово отказват заеми за изграждане на нови въглищни централи. 

Енергийната стратегия на Италия, която все още е подложена на обществено обсъждане, предвижда 27% от общото енергийно потребление в страната да се пада на възобновяемите източници до 2030 г.

Ще има и стимули за автомобили, задвижвани с алтернативни горива, както и увеличаването на станциите за зареждане на електромобили - до 19 хил. на територията на страната до 2020 г.

Доклад на Международната енергийна агенция показа, че през 2016 г. 15% от електроенергията в Италия идва от въглищните централи. Страната залага на газ - 42% и възобновяеми източници (39%). Анализите на институцията показват, че средно в световен мащаб ВЕИ осигуряват 24% от електроенергията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още