IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия ще продаде дела си в най-старата банка в света

Държавата притежава 68% от Monte dei Paschi di Siena, след като ѝ предостави финансова помощ през 2016 г.

14:57 | 08.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Италия планира да продаде мажоритарния си пакет акции в най-старата банка в света Monte dei Paschi di Siena. Това заяви икономическият министър Джовани Триа, сигнализирайки за възможни разногласия между управляващата коалиция в Рим.

Държавата притежава 68% от финансовата институция, след като ѝ предостави финансова помощ през 2016 г. в рамките на 5-годишна спасителна програма, договорена съвместно с Европейската комисия, която включва ангажимента Рим да продаде целия си дял в рамките на срок, който обаче не се разкрива.

„Завръщането на пазара е цел, договорена с Европейската комисия и не е поставяна под въпрос“, заяви Триа в интервю за изданието Il Sole 24 Ore, цитиран от Ройтерс. Това е първият коментар за бъдещето на банката, откакто новото правителство пое властта през юни.

Неговото изказване обаче си противоречи с позицията на високопоставени представители на управляващата коалиция, в чийто състав влиза движението „Пет звезди“ и крайнодясната партия „Лига“.

Говорителят на „Лига“ по икономическите въпроси Клаудио Борджи заяви по-рано, че банката ще остане в държавни ръце и ще се използва за предоставяне на финансиране за местни общности. На въпрос на Ройтерс след изказването на Триа говорителят заяви, че се придържа към позицията си, че държавата трябва да остане акционер в банката.

В своя коалиционен договор управляващите също така обещаха да преразгледат „мисията“ на Monte Paschi.

В правителството Триа се възприема като по-умерен в сравнение с мнозина от партньорите в коалицията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още