IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия ускорява процеса по създаването на „лоша банка“

Държавата не възнамерява да държи значителен дял в новата компания, но ще гарантира емитираните от нея облигации

14:34 | 21.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Италия ускорява процеса по създаването на „лоша банка“

Италия се опитва да разреши една от най-големите си икономически неволи – да се справи с лошите банкови заеми. До седмици правителството възнамерява да създаде компания, която да съхранява некачествените заеми. С други думи – да създаде т.нар „лоша банка“, коментират представители на кабинета на премиера Матео Ренци, цитирани от Ройтерс.

В петък икономическият министър Пиер Карло Падоан е провел среща с представители на Централната банка на Италия, за да ускорят изпълнението на плана. Рим води успоредни разговори с Брюксел, за да се гарантиран, че не се нарушава европейското законодателство.

Държавата не възнамерява да държи значителен дял в новата компания, но ще гарантира облигациите, пласирани от лошата банка. Целта на емисиите ще бъде да се набират средства, чрез които да се купуват лошите кредити от търговските банки. Стъпката е част от опитите на Матео Ренци да съживи една от най-страдащите европейски икономики.

Размерът на кредитите в банковата система, които могат и да не бъдат изплатени изцяло, е 330 млрд. евро, сочат данни на Международния валутен фонд. Обемът им, който доближава 20% от БВП на Италия, се утрои от 2007 г. насам. 180 млрд. евро от общата сума са изцяло несъбираеми кредити.

Заради продължителната рецесия фирмите и домакинствата не могат да погасяват задълженията си. Дългите процедури по обявяване на компании в банкрут и данъчните закони в Италия усложняват банките в опитите им да продадат лошите кредити. Резултатът – банките ограничиха кредитирането, което допълнително свива икономическата активност.

Управляващите се надяват, че щом банките се освободят от лошите заеми, кредитирането да скочи. Същевременно изглежда, че Рим не иска да помага на сектора, който много гласоподаватели винят за финансовата криза. Предлагането на държавни гаранции на лошата банка може да постави под непряк риск парите на данъкоплатците.

Две от най-големите банки в Италия - Intesa Sanpaolo и UniCredit, също се противопоставят на плана. Те не искат по някакъв начин да бъдат асоциирани с какъвто и да е „държавен план“. Въпреки това по-малките банки могат да извлекат ползи.

Планът на правителството и на Централната банка на Италия предвижда лошата банка да бъде собственост на италианските банки или на други инвеститори. Държавата ще участва с минимален дял в капитала.

Лошата банка може да бъде създадена с капитал от 3 млрд. евро, като потенциално ще може да изкупи лоши кредити на стойност до 50 млрд. евро, споделя лице, запознато с намеренията.

Най-показателният пример за функционирането на лоша банка дава Испания. Като част от условията по спасителната помощ, предоставен на страната през 2011 г., Мадрид създаде банка, отчасти притежавана от държавата. До момента в нея са акумулирани рискови заеми за 51 млрд. евро. Инвестиционни фирми пък рекламират и продават активите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още