IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Атентатите няма да подкопаят нашата издръжливост

ЕС обаче трябва да засили интензивността на работата по отношение на отбраната и сигурността, посочи председателят на ЕК

10:40 | 14.06.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Атентатите няма да подронят нашата издръжливост, категоричен беше в реч пред европейските депутати председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. По думите му тези атаки само ще засилят интензивността на работата по отношение на отбраната и сигурността. Той посочи още, че няма съперничество между ЕС и НАТО, а двете организации са "като едно семейство".

Юнкер посочи още, че нито една държава в ЕС не може сама да се справи с проблемите за сигурността, нито може да очаква някой друг да свърши работата на общността в тази насока. Той критикува неефективно харчените пари за отбрана в държавите членки и призова за координирани разходи за отбрана и сигурност.

Председателят на ЕК анонсира създаването на фонд за инвестиции в областта на отбраната, който да разпределя по 1,5 млрд. евро годишно. Средствата ще бъдат насочени към подобряване на координацията, не става въпрос за "милитаризация на Европа", категоричен беше Юнкер. 

Той участва в дебатите по повод програмата на Европейския съвет, който ще се проведе в Брюксел на 22 и 23 юни.

Малтийският министър на гражданските свободи Хелена Дали уведоми депутатите, че темата за миграцията също ще е част от дебатите на европейските лидери. Тя отчете, че проблемите по Балканския маршрут вече са овладени, но остава Средиземноморският маршрут. Сигурността на държавите в общността също ще бъде обсъдена от лидерите на държавите членки.

Дали припомни, че Брюксел си даде срок до 2018 година да завърши единния пазар и по време на срещата ще бъде дискутиран напредъка на общността в тази насока.

В Брюксел ще бъдат разгледани още и ангажиментите на ЕС за Парижкото споразумение и киберсигурността.

Юнкер отчете, че най-бедната част от света, на която се падат едва 7% от емисиите, ще бъдат засегнати най-тежко от климатичните промени. Това може да доведе до нова миграционна вълна, предупреди още той.

По отношение на миграционната политика Юнкер припомни доклада от 13 юни, който показва по-добрата охрана на външните граници на ЕС. Страните започват да проявяват солидарност с Гърция и схемите за релокация започват да работят.

"Ние ще помагаме на всички засегнати страни", декларира още председателят на ЕК, допълвайки че европейски гранични полицаи помагат за охраната на външните граници, включително и в България.

Брюксел няма избор и ще задейства процедурата за неспазване на решения срещу три държави - Полша, Чехия и Унгария, които не са приели нито един имигрант през последните 12 месеца, макар че има решение на европейските институции. "Европейската солидарност не може да бъде еднопосочна улица", коментира още Юнкер по повод изпълнението на ангажиментите от тези три страни.

Той обаче допълни, че солидарността не става насила, а "идва от сърцето" и на държавите от ЕС трябва да им бъде напомнено това.

Лидерът на ЕНП Манфред Вебер отбеляза в началото на сесията, че "не Европа се проваля, а националният егоизъм" по отношение на бежанците. За Джани Питела, който е лидер на социалистите в ЕП, в основата на проблемите е нежеланието за преразглеждането на Дъблинското споразумение. Липсва и политика по отношение на Африка, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
На тебе Инвесторивите портиери продължават да ти бършат сополите , защо ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 5
Императорът
преди 6 години
Не мога да разбера тоя субект някакъв тежък шизoфреник ли е или просто е колосално нагъл ???? За каква отбрана и сигурност говориш, измeкяр, като сам ти, самите вие - управляващите и страдащи от крайно тежки умствени и морални увреждания бюрократи - каните в Европа терористите и бандитите и не позволявате на никоя държава да ги спре, да ограничи достъпът им на своя поне територия?Това е все едно през ВСВ Сталин хем да бе говорил за защита на родината и свещена война, хем да бе заповядал на руснаците да посрещат нацистите с баница, водка и строени в две редици девойки, които да ги задоволяват похотливо !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
studioaa
преди 6 години
Поредното доказателство защо алкохолизмът е един от най-тежките пороци, от които може да страда човека...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 5
bgMan
преди 6 години
Вашата или нашата издръжливост бе Юнкер?Щото като ви гледа човек на вас обратните май ви харесва да ви таковат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Точно тъй , което не те убива , те прави по-силен ...още една водка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още