IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: ЕС ще отговори подобаващо на американските мита

Председателят на ЕК изрази надежда, че споразумението му с Доналд Tръмп от юли ще се спазва и няма да се стигне до ескалация на конфликта

11:06 | 31.08.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че се надява „споразумението за примирие“ от юли с американския президент Доналд Тръмп да предотврати налагането на нови мита върху автомобилния сектор в Европа. Ако това обаче не се случи, Европейският съюз ще въведе свои налози, категоричен бе той, цитиран от Ройтерс.

По-рано днес Доналд Тръмп отхвърли предложението на еврокомисаря по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом за пълното премахване на автомоблните мита и за двете страни, определяйки ги като „недостатъчни“.

Той също така заяви, че европейските търговски политики са „почти също толкова лоши, колкото тези на Китай“. 

В изказване за германската телевизия ZDF в петък Юнкер също така посочи, че Европейският съюз няма да позволи на никого да определя неговите търговски политики. Ако Вашингтон наруши споразумението и наложи автомобилни мита, то тогава „ние ще направим същото“.

В изказване пред комисията търговската комисия в Европейския парламент Сесилия Малстрьом предложи ЕС да сведе до нула митата си върху американски автомобили, ако САЩ направят същото.

"Това ще бъде добре за нас в икономически план и добре за тях. Ще го направим, ако те го направят. Ще видим", отбеляза Малмстрьом, изразявайки надежда споразумението да бъде сключено до края на 5-годишния мандат на Европейската комисия, изтичащ на 31 октомври 2019 година.

От своя страна в интервю за Bloomberg по-рано днес американският държавен глава заяви, че това не е достатъчно, тъй като „потребителски навици (на европейците – бел. ред.) са да купуват техни коли, не да купуват наши“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 5 години
Кое е приятно място за живеене бре. Европа ли. Беше мой човек, беше. Като толкова е уредена що не идеш да живееш в прекрасния Брюксел във най елитния квартал Моленбек. Нали всичко е уредено там. Проблема на Европа е, че все повече и повече места ще бъдат уредени като елитния квартал Моленбек и разни други подобни места. А Люсембург ли е много уреден и богат. Като е толкова богат защо не си върне дълговете, защото е на първо място в света по дълг на човек от населението. 3,5 милиона долара на човек. 3 500 00 долара... Хайде да си върнат борчовете пък да видим колко богати и уредени ще са. Защото богатството и уреждането си имат цена. Но най накрая трябва да се плати сметката. Или си мислиш, че така ще я карат няма да плащат. Ще я карат на вересия. Така че не ми обяснявай колко велик и уреден бил Люксембург...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
korn
преди 5 години
И каква е държавата на Юнкер,я обесни нещо за Люксембург.Аз знам че е е дна от най богатите,красиви и уредени държави в света,с може би най висок стандарт на живот на населението в целия свят.Може да си пийва,но знае кво говори,не като тъпия полицай Путин или още по тъпия Тръмп.А Европа е много по приятно място за живеене от САЩ,Русия или Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 5 години
Кой е железен бе... тая ли пияница пропаднала. Ако това е елита на европата после да не се чудим защо същата е на това дередже... Каквито са и политиците, такива им държавите. Кой разклаща основите на ЕС и е готов да се разпадне. Същите пияници като те тоя горния. Със страшно далновидните си политики...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
korn
преди 5 години
Железен.Тръмп няма шанс срещу Жан Клод.Единия е *** наследствен бизнесмен който не може да върже две изречения,само повтаря-''много лошо,много добре'',другия е аристократ политик,закърмен със сарказма на старите европейци.Нико не може да събори автомобилната индустрия на Европа,защото тя е най добрата в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още