IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: ЕС трябва да преодолее "асиметричността" в търговските отношения с Китай

Една от областите, в които липсва баланс, са обществените поръчки

18:41 | 22.03.19 г.
<p>
	Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Снимка: Ройтерс

Европейският съюз трябва да постигне реципрочност в търговските си отношения с Китай, заяви днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от ДПА.

Търговията между Китай и ЕС е асиметрична, а всяко нещо, което е асиметрично, е небалансирано, допълни той на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Не можем да създадем нещо стабилно на основата на нещо, което продължава да бъде небалансирано, коментира Юнкер.

По думите му една от областите, в които липсва баланс, са обществените поръчки.

Китай има възможност да участва в обществени поръчки в Европа, би било добре и Европа да може да прави същото в Китай, каза Юнкер.

Тъй като няма реципрочност в отношенията между Китай и Европа, търговската конкуренция между тях не е "справедлива", допълни ръководителят на Европейската комисия.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също подчерта на пресконференция в Брюксел, че Евросъюзът се стреми към балансирани отношения с Китай, предаде ТАСС.

Целта ни е да се съсредоточим върху постигането на балансирани отношения, които могат да осигурят справедлива конкуренция и равен достъп до пазара, посочи той.

Туск подчерта, че обсъждането на отношенията с Пекин е подготовка за срещата на върха ЕС - Китай на 9 април в Брюксел.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви след срещата на върха на ЕС, че Евросъюзът иска да развива търговските отношения с Китай, но е важно и двете страни да имат равни условия.

От една страна Китай ни е партньор, а от друга - конкурент, каза тя.

Меркел подчерта, че ЕС иска "отношения, основани на принципа на взаимността - ако едната страна има достъп до пазара, такъв достъп трябва да има и другата страна."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още