IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер към Мей: Няма място за предоговаряне на сделката за Brexit

Това е най-доброто възможно споразумение, смята председателят на Европейската комисия

14:20 | 11.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер заяви, че Европейският съюз (ЕС) е отворен за разяснения по сделката за излизането на Великобритания от състава на блока, но подчерта, че постигнатото споразумение е „възможно най-доброто и единствено възможно“, съобщава Euractiv. 

В понеделник подобно изявление направи и председателят на Европейския съвет Доналд Туск, според когото споразумението за Brexit не подлежи на повторно обсъждане.

По време на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург Юнкер призна, че е „изненадан“ от решението на Мей да отложи гласуването за споразумението, което беше насрочено за днес в парламента на Обединеното кралство.

„Ние постигнахме споразумение и това е най-добрата и единствената възможна сделка“, заяви Юнкер пред евродепутатите, като повтори посланието от срещата на върха на 25 ноември: „Няма място за предоговаряне“.

Очаква се Тереза Мей да се срещне с Доналд Туск преди срещата на върха, предвидена на 13-14 декември.

Британският премиер се опитва да получи гаранции от страна на държавите членки на ЕС, че няма да бъде необходимо да се използва предпазния механизъм за Северна Ирландия, като този въпрос ще бъде разгледан по време на срещата между Мей и германския канцлер Ангела Меркел и холандския премиер Марк Рюте.

Европейските политици остават скептични относно това, което може да бъде предложено, за да се гарантира, че предпазният механизъм ще бъде ограничен.

Според тях трябва да той трябва да бъде на разположение в случай, че преговорите за бъдещите отношения между Брюксел и Лондон не успеят да намерят по-добро решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още