IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Не е вярно, че ЕС преживява най-дълбоката си криза

Няма вероятност Полша да напусне общността, твърди председателят на ЕК

14:04 | 29.04.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не е съгласен с мнението на френския президент Еманюел Макрон, че Европейският съюз преживява най-дълбоката си криза в историята на интеграцията, предаде ТАСС.

"Днес не само ЕС, но и целият свят се намира криза. Разпада се предишният ред. Расте силата на Китай, Индия. Ние си имаме работа с миграционни кризи, с президента на САЩ Тръмп и със сложни търговски отношения със САЩ", казва Юнкер в интервю за полското издание "Жечпосполита". Той припомня, че по въпроса за търговията той е бил във Вашингтон през юли и тогава ЕС е успял да отсрочи заплахата за търговска война. 

"Ето защо не смятам, че ние преминаваме през екзистенциална криза", допълва той.

На 4 март в програмна статия Макрон каза, че Brexit е станал символ на "кризата в Европа, която не е могла да намери отговор на необходимостта да осигури защита на народите пред лицето на силните сътресения на съвременния свят".
Запитан дали има вероятност Полша да напусне ЕС, Юнкер казва в интервюто "Не". После допълва: "Полша е с нас (с ЕС), защото имаме общи ценности", предаде Ройтерс.

Това негово изказване идва в момент, в който най-голямата полска опозиционна партия неколкократно предупреди, че управляващата партията Право и справедливост може да доведе Полша до напускане на ЕС. Право и справедливост е в конфликт с ЕК по въпроса с полската съдебна система, като в този спор повечето страни членки подкрепят ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 5
Иван Митев
преди 4 години
Европейският съюз (ЕС) няма устойчив просперитет, защото е с неограничавани щети от работата на Европейската централна банка (ЕЦБ).За устойчив просперитет на ЕС е необходимо противодействие спрямо щети от работата на ЕЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още