IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Вярвам, че ще стигнем до сделка с Лондон

ЕС търси начин да продължи преговорите с Великобритания в положителен дух

21:03 | 18.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Снимка: Ройтерс

ЕС ще стигне до сделка с Лондон, докато обратното би било опасно, заяви днес председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер.

Искаме да продължим преговорите в положителен дух, допълни председателят на Европейския съвет Доналд Туск. 

По неговите думи, "когато и ако" се постигне решителен напредък в преговорите, той ще свика извънредно заседание на държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз (ЕС).

Чувствам, че днес сме по-близо до окончателно решение и споразумение, а чувствата, дори и в политиката, имат значение, коментира Туск. Той посочи, че снощи Европейският съвет не е обсъждал въпроса за удължаване на преходния срок от оттеглянето на Великобритания до въвеждането в действие на подготвяното споразумение с ЕС.

Туск припомни, че по-рано британският премиер Тереза Мей е поискала този срок да бъде около две години и останалите държави в ЕС са изразили съгласие. Удължаването на преходния срок би отворило пространство да подготвим бъдещите отношения с Лондон по най-добрия начин, коментира Юнкер.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още