IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер вижда риск от провал на споразумението с Турция за мигрантите

Ако това се случи, може да се очаква нова имигрантска вълна към Европа, предупреди той

12:59 | 30.07.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди, че споразумението на Европейския съюз (ЕС) и Турция за овладяване на мигрантския поток е изправено пред риск от провал, предава AFP, цитирана от Yahoo News.

“Рискът е голям. Успехът на споразумението до момента е крехък. Президентът Ердоган вече няколко пъти загатна, че иска да го премахне”, заяви Юнкер пред австрийския ежедневник Kurier. “Ако това се случи, можем да очакваме имигрантите отново да започнат да идват към Европа”.

Споразумението, което беше сключено през март, успя да спре потока от имигранти, но съществуват опасения, че може да се провали след неуспешния преврат в Турция на 15 юли. В резултат от опита за преврат последва чистка от страна на властите - хиляди арести сред представители на армията, полицията и съдебната система. Стотици загубиха работните си места във всички ключови турски министерства.

Три дни след случая група представители, назначени да следят за изпълнението на споразумението за имигрантите от гръцка страна, бяха отстранени. Техни заместници обаче така и не бяха назначени.

В интервюто Юнкер посочва още, че е “много загрижен” за случващото се в страните от Европейския съюз, особено в Полша и Унгария.

“Правителството в Полша извърши действия, които са посегателство към правовата държава… Наблюдавам с тревога подготовката на референдума за мигрантите в страната”, коментира още Юнкер. От своя страна Европейската комисия даде на Полша тримесечен срок за преразглеждане на функционирането конституционния съд,

Междувременно Унгария отказва да приеме имигранти в рамките на задължителния план за квотите в ЕС и ще проведе референдум по въпроса на 2 октомври.

"Ако се организират референдуми за всяко решение на Съвета на министрите и на Европарламента, то тогава правовата сигурност е в опасност", категоричен е Юнкер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Референдуми ще има , Юнкер и Меркел не могат да се разпореждат със съдбата и бъдещето на народите , само и само да угодят на задокеанските си господари ! Европа е преживяла хиляди години без ЕС , ама с ЕС май няма да има това дълголетие !Тъй че шут за Меркел , Юнкер и останалата гей пасмина !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 20
lyusien
преди 7 години
Юнкер прекрасно знае че има споразумение за незаконните емигранти подписано от две страни - Турция и Е С Турция в момента си изпълнява задълженията но това не може да се каже за Е С Те обещаха помощ на Турция от 3 милиарда за настанените на неина територия 2 милиона сириици В момента са и платили само 120 милиона Обещаха безвизово пътуване на турците за туризъм и бизнес но правят всичко възможно да не изпълнят и това задължение Колкото до Унгария Това вероятно ще бъде единствената страна изхвърлена от Е С
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още