IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЮрАктив Словакия: Предлагат ни храни с различно качество според държавата

Производителите опаковали продукти с различно качество, в зависимост дали продуктът е за Източна или за Западна Европа

17:38 | 13.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
ЮрАктив Словакия: Предлагат ни храни с различно качество според държавата

Водещи мултинационални компании за храни и напитки опаковат продукти с различно качество, предназначени за доставяне в различни европейски страни, под едно и също наименование, твърди ЮрАктив Словакия, позовавайки се на изследване, направено от Словашката асоциация на потребителите.

В момента ЕС обмисля да въведе нови строги правила за поставяне на етикети върху храните, за да помогне на потребителите да правят здравословен избор, припомня изданието.

Асоциацията е проверила избрани маркови храни, купени от супермаркети в осем страни членки на ЕС: Германия, Австрия, Чехия, Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България, съобщи БТА.

"Продуктите с по-ниско качество са били предназначени за така наречените нови страни членки на ЕС", заяви пред журналисти председателят на сдружението Милош Лауко при представянето на изследването. "Няма случай, в който продуктът с по-ниско качество да е пуснат на германския или австрийския пазар", отбеляза той.

Проверените продукти са напитки с марката Coca-Cola, шоколад Milka, черен и червен пипер на Kotanyi, разтворимо кафе Nescafe Gold, кафе на зърна Jacobs Kroеnung и кафе Tchibo Espresso.

Всички те са изследвани в лаборатории, акредитирани от словашкия Национален институт по ветеринарна медицина и безопасност на храните. Оказва се, че качеството на всички взети проби е сходно само при шоколада Милка. При пипера Котани обаче са отчетени най-големи несъответствия между отделните страни, посочва ЮрАктив Словакия. Въпреки че Котани опакова в една единствена фабрика продуктите си, предназначени за всички пазари, съдържанието на пакетите се различава, допълва изданието.

Продуктите, купени в Унгария, Словакия и Австрия са били по-влажни, отколкото стандартите изискват, а онези, предназначени за българския пазар, са съдържали твърде много стрити или наранени семена в сравнение с останалите, като нежелателните примеси възлизат на 10%. Червеният пипер за България междувременно съдържал само 108,9 грама екстракт от червен пипер на килограм при близо 140 грама на килограм в пакетите за австрийския пазар.

Що се отнася до Кока-Кола, пробите са послужили като потвърждение на твърденията, че версиите на безалкохолната напитка, продавани в Словакия, Унгария, България и Румъния, съдържат изоглюкоза, направена от царевица, която е много по-евтина от истинската захар (захароза), добавяна към напитката в Германия, Австрия, Полша и Чехия.

Компанията е заявила пред ЮрАктив Словакия, че изоглюкозата се използва и в САЩ, и е уточнила, че това несъответствие е в резултат на технически съображения в производствения процес.

Словашката асоциация на потребителите, която лобира за подобряване на потребителските права в Словакия, твърди, че ако компаниите предлагат гаранции за качеството, то тогава те трябва да бъдат спазвани във всяка страна на разпространение.

Резултатите от проверките са предадени на еврокомисаря по здравеопазването и въпросите на потребителите Джон Дали при неговото посещение в Словакия, отбелязва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
Ами има логика! По- евтино им излиза да подарят на съответните чиновници, по една средно скъпа кола или кешовият и еквивалент и лабораториите на съответната държава не отчитат отклонения! Така де, купуват си билет за да "стрижат овцете" без главоболия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още