IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивайло Калфин: Компромисно решение за бюджета на ЕС ще има в края на годината

С ветото Будапеща и Варшава търсят компенсация и искат нещо в замяна, посочи бившият вицепремиер и директор на Института за икономика и международни отношения

21:53 | 19.11.20 г.
Ивайло Калфин: Компромисно решение за бюджета на ЕС ще има в края на годината

"Обвързването на принципа за върховенството на закона при отпускането на многогодишната финансова рамка на ЕС беше по настояване на Европейския парламент и повечето страни членки на база на логиката, че не е редно европейските данъкоплатци да превеждат значителни субсидии на държави, неспазващи основните европейски принципи“, каза той.

Калфин информира, че най-гласни в това отношение са така наречените спестовни страни членки, сред които е Нидерландия.

"Но между първоначалната идея и крайното решение, което беше съгласувано с Европейския парламент, се направиха много компромиси и договорът, който подлежи на ратификация, е доста по-слаб от оригиналния текст", поясни икономистът.

Според Ивайло Калфин макар и да е започната процедурата по член 7 - лишаването на право на глас на дадена държава, той посочи, че тя е „изключително трудна и неработеща“.

„Необходимо е квалифицирано мнозинство в Европейския съвет по предложение на Комисията, което да обосновава защо една държава не спазва върховенството на закона", отбеляза икономистът.

Бившият вицепремиер смята, че отпорът на Полша и Унгария във връзка с бюджета е въпрос на принципи - "те са непрекъснато във фокуса на критиките, посочват се като лош пример, започнати са процедури срещу тях и биха искали да избегнат спирането на средствата".

По думите му съществува и друг мотив за ветото на Будапеща и Варшава - "по вероятно е те да искат нещо в замяна, тъй като знаят колко неработещ е член 7".

"За съжаление, това е недобра, но и работеща практика в ЕС - чрез спиране на съгласието по една тема да се търси компенсация по друга", напомни Ивайло Калфин.

Директорът на Института за икономика и международни отношения прогнозира, че компромисно решение е вероятно да бъде постигнато в края на тази година.

"Ако германското председателство не успее да го направи, много по-тежко ще бъде на следващото в Португалия и най-вече на това след него, което е в Словения - една от страните, които подкрепиха ветото", очаква икономистът.

Какво следва след ветото на бюджета на ЕС?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още