Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Ивайло Калфин: Компромисно решение за бюджета на ЕС ще има в края на годината

С ветото Будапеща и Варшава търсят компенсация и искат нещо в замяна, посочи бившият вицепремиер и директор на Института за икономика и международни отношения

гледано: 3335   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Липсата на европейски бюджет е в ущърб за всички държави членки и дано Полша и Унгария също го осъзнаят. Сценарий за "изгонването" им от Европейския съюз е нереалистичен, но най-вероятно върху тези две държави първоначално ще бъде оказан натиск, след това може би ще има някаква форма на договорености извън тези в бюджетната рамка. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Ивайло Калфин, бивш вицепремиер и директор на Института за икономика и международни отношения.
Още по темата

"Обвързването на принципа за върховенството на закона при отпускането на многогодишната финансова рамка на ЕС беше по настояване на Европейския парламент и повечето страни членки на база на логиката, че не е редно европейските данъкоплатци да превеждат значителни субсидии на държави, неспазващи основните европейски принципи“, каза той.

Калфин информира, че най-гласни в това отношение са така наречените спестовни страни членки, сред които е Нидерландия.

"Но между първоначалната идея и крайното решение, което беше съгласувано с Европейския парламент, се направиха много компромиси и договорът, който подлежи на ратификация, е доста по-слаб от оригиналния текст", поясни икономистът.

Според Ивайло Калфин макар и да е започната процедурата по член 7 - лишаването на право на глас на дадена държава, той посочи, че тя е „изключително трудна и неработеща“.

„Необходимо е квалифицирано мнозинство в Европейския съвет по предложение на Комисията, което да обосновава защо една държава не спазва върховенството на закона", отбеляза икономистът.

Бившият вицепремиер смята, че отпорът на Полша и Унгария във връзка с бюджета е въпрос на принципи - "те са непрекъснато във фокуса на критиките, посочват се като лош пример, започнати са процедури срещу тях и биха искали да избегнат спирането на средствата".

По думите му съществува и друг мотив за ветото на Будапеща и Варшава - "по вероятно е те да искат нещо в замяна, тъй като знаят колко неработещ е член 7".

"За съжаление, това е недобра, но и работеща практика в ЕС - чрез спиране на съгласието по една тема да се търси компенсация по друга", напомни Ивайло Калфин.

Директорът на Института за икономика и международни отношения прогнозира, че компромисно решение е вероятно да бъде постигнато в края на тази година.

"Ако германското председателство не успее да го направи, много по-тежко ще бъде на следващото в Португалия и най-вече на това след него, което е в Словения - една от страните, които подкрепиха ветото", очаква икономистът.

Какво следва след ветото на бюджета на ЕС?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Южна Европа се осмелява да мечтае за нова съдба след изгубените десетилетия