IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивайло Калфин: Ще остане ли Великобритания част от митническия съюз на ЕС?

За България рисковете след Brexit са свързани с британските инвестиции в страната и финансовите услуги, които ползваме в Кралството, смята бившият вицепремиер

20:34 | 26.11.18 г. 2
Ивайло Калфин: Ще остане ли Великобритания част от митническия съюз на ЕС?

Споразумението за Brexit, което Великобритания и Европейския съюз подписаха в неделя, уточнява как Кралството да напусне Общността, изпълнявайки вече поетите ангажименти. Един от големите въпроси все пак остава дали Великобритания ще продължи да бъде част от митническия съюз на ЕС.

Това каза бившият вицепремиер Ивайло Калфин, който е съветник на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според Калфин оставането на Кралството в митническия съюз на ЕС ще значи минимални промени за отношенията между Великобритания и блока след Brexit.

„Митническият съюз на ЕС предполага редица ангажименти за Великобритания. Ако тя остане част от него, то това би поставило въпроса защо всъщност тя предпочете да напусне Общността“, коментира икономистът.

Той е на мнение, че печеливши от постигнатата сделка няма, а според него реториката за успеха ѝ от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и германския канцлер Ангела Меркел цели да подкрепи позицията на британския премиер Тереза Мей преди предстоящите ратификации на споразумението.

„Ако нещо обедини британската публика и политици, то е фактът, че никой не харесва този договор за Brexit. Вероятно Мей ще се опита да спечели поддръжници, използвайки предтекста, че по-добър вариант на договора не може да има“.

Калфин отбеляза, че сделката трябва да се ратифицира от Европейския парламент (ЕП) и британския. Според него ЕП ще приеме сделката, а във Великобритания е възможно тя да не се ратифицира, което за Кралството ще значи Brexit без споразумение.

Той подчерта, че пътят към втори референдум за Brexit сред британците преминава през оставка на настоящото правителство и нови избори, а в сегашната му конфигурация той смята, че няма да се стигне дотам.

Калфин отбеляза и нуждата да се изяснят сключените вече дългосрочните търговски договори между британски и европейски представители. Според него бъдещите отношения по тях все още не са достатъчно ясни.

За България рисковете след Brexit са свързани с британските инвестиции в страната и финансовите услуги, които ползваме в Кралството, смята експертът.

Вижте целия разговор във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 5 години
Колко активен е господин Калфин, когато развива теми, далече от неговата битност на съветник по човeшки ресурси в ЕК и неотдавнашен министър на ентото правителство на Борисов. Много е загрижен за Обединеното кралство (ОК) след Брекзит, каквато е казионната политика на сегашното управление на ЕК. Нито за момент и нито веднъж не беше направен анализ в какво политиката на ЕС е пагубна за Съюза. Акцентът и ударът е колко грешат англичаните. А ЕС??? Хайде да не я мислим толкова, бившата империя ще се оправи. Очаквам г-н Камфин да се произнесе по многобройните отчаяни протести у нас (подценявани и подигравани) и в други страни. Ужасно е да живееш в среда, в която има недосегаеми, ненастигаеми, ненастищаеми, ненаучаеми и НЕМАХВАЕМИ!. Тъжно е да виждаш, как народът все повече не е НАРОД. Не мисля, че живее уютно човек, ако има поне малко чунствителност по тези въпроси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
lyusien
преди 5 години
Кои инвестиции Калфин Тези от Британските Вирджински острови......?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още