Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Изборите през май ще се превърнат във вид референдум за политиката на ЕС

България трябва да спре да обвинява Евросъюза за националните си проблеми, посочи Даниел Стефанов, програмен координатор на ЕСВП

гледано: 2276   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Има желание европейските избори да се превърнат във вид референдум за политиката или липсата на такава на Европейския съюз. Затова проевропейските партии трябва да акцентират върху важни теми, които вълнуват хората, а не да избират повече или по-малко мигранти. Този съвет даде Даниел Стефанов, програмен координатор на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) – София, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

Като важни въпроси Стефанов посочи икономическото развитие, осигуряването на повече работни места, климатичните промени, върховенството на правото. „Всяка партия трябва да има предвид, че времето на елитарните политически проекти, на елитарния съюз приключва. Ние не можем да говорим само за промяната на климата, ако нашето общество очевидно се интересува повече от това накъде отива икономическото ни развитие“, добави той.

Стефанов напомни, че по време на членството си в Европейския съюз България осъзна, че има много въпроси, които се решават на европейско ниво, но имат отражение във вътрешната политика. “Трябва да стигнем до нивото обаче, в което проблемите на блока не се използват, за да се обяснят националните неуспехи”, заяви програмният координатор на ЕСВП – София.

Даниел Стефанов посочи, че тенденцията е валидна и за други държави. "Франция, с пакета „Мобилност“ на президента Еманюел Макрон, е типичен пример на страна, която се опитва да направи един свой проблем европейски и да спечели от това”, коментира той.

По повод предстоящите европейски избори в края на май (23-26 май) Стаефанов изтъкна, че гласувайки за антиевропейски партии, гражданите рискуват да нанесат вреда на Европа, която реално да се отрази на техния живот.

„Блокиращо малцинство може да се сформира в Европейския парламент, ако се съберат антиевропейските крайно десни и крайно леви политически партии. Все пак не е необходимо да има цялостно консолидиране на тези сили, те могат да работят заедно само по отделни теми“, подчерта политическият анализатор.

Като най-застрашени области Даниел Стефанов посочи изборът на нов председател на Европейската комисия, търговските споразумения с други страни, както и създаването на следващата финансова рамка на блока.

„Трябва да си дадем сметка, че разбирането за солидарност идва от по-големите, проевропейски партии. Промяна на разбиранията вероятно ще се отрази в цифрите, които виждаме в европейския бюджет, предвидени за отпускане под формата на фондове", каза Стефанов.

Какво още показва изследването за предстоящите избори за Европейски парламент на ЕСВП – София?

Повече от разговора вижте във видео материала.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Швейцарската Novartis повишава прогнозите си