IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите през май ще се превърнат във вид референдум за политиката на ЕС

България трябва да спре да обвинява Евросъюза за националните си проблеми, посочи Даниел Стефанов, програмен координатор на ЕСВП

16:25 | 12.02.19 г.
Изборите през май ще се превърнат във вид референдум за политиката на ЕС

Има желание европейските избори да се превърнат във вид референдум за политиката или липсата на такава на Европейския съюз. Затова проевропейските партии трябва да акцентират върху важни теми, които вълнуват хората, а не да избират повече или по-малко мигранти. Този съвет даде Даниел Стефанов, програмен координатор на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) – София, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Като важни въпроси Стефанов посочи икономическото развитие, осигуряването на повече работни места, климатичните промени, върховенството на правото. „Всяка партия трябва да има предвид, че времето на елитарните политически проекти, на елитарния съюз приключва. Ние не можем да говорим само за промяната на климата, ако нашето общество очевидно се интересува повече от това накъде отива икономическото ни развитие“, добави той.

Стефанов напомни, че по време на членството си в Европейския съюз България осъзна, че има много въпроси, които се решават на европейско ниво, но имат отражение във вътрешната политика. “Трябва да стигнем до нивото обаче, в което проблемите на блока не се използват, за да се обяснят националните неуспехи”, заяви програмният координатор на ЕСВП – София.

Даниел Стефанов посочи, че тенденцията е валидна и за други държави. "Франция, с пакета „Мобилност“ на президента Еманюел Макрон, е типичен пример на страна, която се опитва да направи един свой проблем европейски и да спечели от това”, коментира той.

По повод предстоящите европейски избори в края на май (23-26 май) Стаефанов изтъкна, че гласувайки за антиевропейски партии, гражданите рискуват да нанесат вреда на Европа, която реално да се отрази на техния живот.

„Блокиращо малцинство може да се сформира в Европейския парламент, ако се съберат антиевропейските крайно десни и крайно леви политически партии. Все пак не е необходимо да има цялостно консолидиране на тези сили, те могат да работят заедно само по отделни теми“, подчерта политическият анализатор.

Като най-застрашени области Даниел Стефанов посочи изборът на нов председател на Европейската комисия, търговските споразумения с други страни, както и създаването на следващата финансова рамка на блока.

„Трябва да си дадем сметка, че разбирането за солидарност идва от по-големите, проевропейски партии. Промяна на разбиранията вероятно ще се отрази в цифрите, които виждаме в европейския бюджет, предвидени за отпускане под формата на фондове", каза Стефанов.

Какво още показва изследването за предстоящите избори за Европейски парламент на ЕСВП – София?

Повече от разговора вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още