IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите в Дания могат да доведат до референдум за ЕС

Очаква се антиимигрантската дясна популистка Датска народна партия да спечели рекорден брой гласове

15:53 | 18.06.15 г. 6
Автор - снимка
Редактор
Изборите в Дания могат да доведат до референдум за ЕС

Парламентарните избори, които се провеждат днес в Дания вещаят оспорвана битка между дясноцентриската опозиция на бившия премиер Ларс Локе Расмусен, която има лека преднина, и управляващата лява коалиция на премиера Хеле Торнинг-Шмид.

Очаква се антиимигрантската дясна популистка Датска народна партия да спечели рекорден брой гласове, тъй като един от всеки петима датчани е готов да гласува за нея.

Датска народна партия – анти имиграционна група, която е скептична към ЕС, може да се превърне в една от водещите партии в страната и заедно с Либералния алианс и Червено-зеления алианс да сформира блок, който ще разполага с критичните една трета от гласовете, необходими за иницииране не референдум за оставането на страната в ЕС.

По-рано този месец Датска народна партия се обяви за провеждането на референдум за членството на Дания в ЕС, подобен на този, който ще бъде проведе във Великобритания.

Лидерът на партията Кристиан Тулесен Дал заяви, че реформите предлагани от британския премиер Дейвид Камерън са подобни на тези, които иска неговата партия.

Населението на страната е пет милиона и 700 хиляди души. Четири места в парламента идват от живеещите в самоуправляващите се Гренландия и Фарьорски острови.

Още новини от страната и чужбина може да намерите нa bgonair.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
kane
преди 8 години
..още един *** народ ли се оказа!датчаните ако са малко от мааалко по-умни да си преразгледат политиките в следствие на които се създават емигранти!да се отеглят от нато - защото нато създаве и създава милиони всяка година бездомни и гладни хора с войните които непрестанно води. за "защита на демокрцията и свободата" 1? ?!! когато защитавате свободата и демокрацията хората ще трябва да избира свободно къде да живеят ! Когато им запалвахте къщите не мислехте ли че ще ви застигне слабомозъчни "демократи" същото се отнася и за източна Европа - вие запада разбихте нашия хубав и щастлив живот, икономиките ни, стопанствата ни и най-вече много по-развитото ни общество от вашето - скуперническо Сега искате ние да живеем с по 200 евро на месец докато вие контролирате живота ни и ни използвате само за евтина раб ръка и буфер с/у страха ви от исляма..десни партии щели да ги спасят... ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 8 години
Ето защо, според логиката на нещата, Германия ще прави, ще струва, но ще гледа да запази Гърция в еврозоната и ЕС.------------------------------------------------------------------------Лошото е там, че нещата вървят към това да се чудят кое по-напред трябва да се спасява. Може да се наложи някой да бъде пожертван заради "общото благо".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 8 години
"това би било глупаво" е железен аргумент. Не мога да си представя по какъв начин би могло да му се възрази.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
KПенчев
преди 8 години
Не мисля, че е реалистично излизането на Гърция от Евро зоната да бъде ускорено от кредиторите и ЕС, за да се сплаши Дания.Правен механизъм за изритването на гърците няма, никой от лидерите имащи глас не иска да изрита гърците. Датчаните си имат своите популистки партии както всички останали и дори с референдум няма да напуснат ЕС защото както казват самите те това би било глупаво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
nobel
преди 8 години
Това може да изиграе много лоша шега на гърците и да ускори изритването им. За да могат датчаните да "видят" колко е лошо да си извън съюза и да си налягат парцалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още