Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Изненадващият ръст в германското производство даде надежди за избягване на рецесията

Индустриалното производство е нараснало с 0,3% за месец

Изненадващият ръст в германското производство даде надежди за избягване на рецесията

Снимка: Ройтерс

Германското индустриално производство се е повишило през август. Въпреки тези изненадващи резултати най-голямата икономика в Европа все още може да изпадне в рецесия.

Индустриалното производство е нараснало с 0,3% за месец, което е противоположно на очакванията за спад от 0,1%. Това показаха данните на германската Статистическа служба, изнесени във вторник.

Повишението беше обусловено от производството на междинни и капиталови стоки, съобщи Министерството на икономиката. Промишлеността нараства с 0,7%, а строителството спада с 1,5%, показват още данните.

Зависимият от износа германски производствен сектор вече е в рецесия. Това повлия на икономиката като цяло, която се сви през второто тримесечие.

Несигурността, свързана с планираното напускане на Великобритания на Европейския съюз и световните търговски спорове, започва да оказва вредно влияние на пазара на труда в Германия - гръбнакът на икономическия растеж, стимулиран от местното потребление на фона на отслабващия износ.

„Като се има предвид, че индексът за индустриалното производство ни дава задълбочен поглед върху икономическото развитие през третото тримесечие, би могло да се лансира идеята, че германската икономика ще избегне рецесия“, пише в бележка Томас Гитцел от VP Bank

Четенето на стойностите за юли бе преразгледано в посока нагоре до спад от 0,4% спрямо предходното понижение от 0,6%. 

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Алексей Навални очаква възстановяването му да продължи дълго