Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Изненадващо швейцарската ABB сменя директора си

Улрих Шписхофер, който бе начело на компанията от 2013 г., подава оставка

Изненадващо швейцарската ABB сменя директора си

Улрих Шписхофер. Снимка: Ройтерс

Швейцарският производител на електротехническо оборудване ABB изненадващо ще има нов шеф. Президентът Петер Фосер ще поеме оперативното управление още от днес, съобщи базираната в Цюрих компания в сряда. Улрих Шписхофер, който бе начело от 2013 г., подаде оставка, която е била приета от  Борда на директорите.

Конкурентът на германската Siemens обяви също така шестпроцентен спад на печалбата до 535 млн. долара за първото тримесечие. ABB наблюдава забавяне в някои от крайните си пазари, особено в промишления и автомобилния сектор.

Главният изпълнителен директор Шписхофер напуска компанията в труден момент: ABB отново е в средата на преструктуриране, което за много акционери очевидно не е достатъчно мащабно.

През последните години активистът инвеститор Cevian многократно упражнява натиск върху ръководството на ABB. Главният изпълнителен директор на Cevian Ларс Фьорберг настоява за разделянето на концерна и призова за продажбата на поделението за електрически мрежи. Шписхофер дълго се противопоставяше на такава продажба, но в края на миналата година ABB обяви отделянето от мрежовия бизнес и продаде дивизията на японския Hitachi, припомня Handelsblatt. Продажбата на звеното, което произвежда електрически трансформатори, електропреносни системи за далечно разстояние и модули за съхранение на енергия, ще свие приходите на базираната в Цюрих ABB с около 25% и ще фокусира компанията върху роботиката и автоматиката.

 

Cevian показа задоволство от този ход. Но въпреки това акционерите не останаха спокойни. В началото на април американският инвеститор Artisan Partners увеличи своя дял в ABB до над три процента и бързо поиска допълнително разделяне на групата.

Ключът към успеха според него е „преминаване отвъд продажбата на поделението за енергийни мрежи", казва портфолио мениджърът на Artisan Дейвид Самра пред специализираното издание Finanz und Wirtschaft. Според него ABB следва да се раздели на поне две други бизнес единици.

ABB разполага с над 2 500 служители в България и развива дейност с централен офис в София и четири клона в страната. Две от производствените бази на АББ се намират в Раковски и произвеждат електрически компоненти ниско и средно напрежение. Другите две производствени бази се намират в Петрич – за продукти с ниско напрежение, и в  Севлиево – за продукти с високо напрежение. Компанията разполага и със сервизен център за турбокомпресори във Варна. 

В началото на миналата година Марсел ван дер Хук бе назначен като изпълнителен директор за България и наследи на позицията Екехард Нойрайтер, който ръководеше компанията в продължение на пет години. 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕК предлага да се увеличи прозрачността при ценообразуването на храните