IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на ЕС за Южна Корея расте 5 г. след споразумението за свободна търговия

В Брюксел продължава работата по подобни споразумения и с други страни

15:51 | 01.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Износът на ЕС за Южна Корея е нараснал с 55% след влизането в сила на търговското споразумение между тях от 2011 г., а европейските компании са спестили 2,8 млрд. евро от премахнати или намалени мита. Двустранната търговия със стоки нараства постоянно от 2011 г. насам, като през 2015 г. достига рекордно равнище — над 90 млрд. евро.

Това са част от заключенията в доклад на Европейската комисия, публикуван днес по повод петата годишнина от сключването на търговското споразумение с Южна Корея.

В коментар комисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заявява, че това е доказателство за ползата от свободната търговия. „Доказаните ползи от нашето споразумение би трябвало да помогнат да убедим хората, които се съмняват, че Европа има огромна полза от свободната търговия“, казва тя по повод критиките срещу подготвяното подобно споразумение между Евросъюза и САЩ (ТПТИ). 

Според доклада в момента Южна Корея е един от 10-те основни експортни пазара на ЕС. В допълнение към по-традиционния износ, като машини, транспортно оборудване и химически изделия, споразумението дава възможности за износ за малки европейски предприятия в различни сектори, като храни и напитки, керамика, опаковане, спортно оборудване и технологии за подвързване на книги.

Предишният търговски дефицит на ЕС с Южна Корея се превърна в търговски излишък, отчитат в Брюксел.

Износът на продукти от ЕС, които преди са били облагани с особено високи мита — като някои селскостопански продукти, сега се облага с намалени мита. В резултат износът на тези продукти е нараснал с над 70%.

В други сектори увеличението е още по-голямо. Например, продажбите на автомобили от ЕС в Южна Корея са се увеличили три пъти за петгодишния период. Освен това компаниите от ЕС са повишили с 11% стойността на услугите, предоставяни в Южна Корея, и са увеличили двустранните инвестиции с 35%.

Европейската комисия продължава да наблюдава ситуацията в потенциално чувствителни сектори (като текстил, автомобили и електроника).

В доклада се отбелязва, че над 35% от европейските дружества, които изнасят за Южна Корея, не се възползват от привилегированото третиране, на което имат право, във вид на по-ниски мита, тъй като не са информирани.

Южна Корея заема девето място сред основните експортни пазари на ЕС.

Споразумението, което е в сила от юли 2011 г., е първото широкомащабно споразумение, сключено от ЕС с азиатски партньор, и засега е най-амбициозното търговско споразумение, прилагано от Съюза.

След споразумението с Южна Корея ЕС договори още няколко споразумения, които вече са в сила, включително с Колумбия и Перу, с държави от Централна Америка и с Украйна. Споразуменията с Молдова и Грузия — две широкомащабни споразумения, които са част от по-обширни споразумения за асоцииране, официално ще влязат в сила днес, след като бяха ратифицирани от всички държави от ЕС, информира Европейската комисия.

Очаква се ЕС да се възползва и от други споразумения, които предстои да бъдат утвърдени, включително широкомащабно търговско споразумение с Канада, както и споразумения със Сингапур и Виетнам.

Комисията информира, че новата стратегия на ЕС в областта на търговската политика, която бе представена през есента на 2015 г. - Търговия за всички - включва планове за сключване на бъдещи търговски споразумения със стратегически партньори на ЕС, с цел да бъде подкрепен по-нататъшният икономически растеж в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още