Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Износът на селскостопански стоки от ЕС към Русия бележи ръст в последните месеци

Вината и алкохолните напитки държат голям дял от стойността на износа на ЕС към трети страни

Износът на селскостопански стоки от ЕС към Русия бележи ръст в последните месеци

Снимка: Архив Ройтерс

В периода май 2017 година - април 2018 година износът на селскостопански стоки от ЕС към Русия бележи ръст от 10%, въпреки ембаргото на Москва. Това показват последните данни на Европейската комисия.

В отчета е видно, че в парично изражение това представлява повишение от 601 млн. евро на годишна база, което е и едно от най-съществените повишения, отчетени от статистиката. Ръст от 750 млн. евро (4%) има по отношение на износа на селскостопански стоки от ЕС към САЩ.

През 2017 година износът на европейски селскостопански стоки към Русия отчете увеличение от 16%.

Като цяло стойността на износа в този период достига 137,2 млрд. евро, или увеличение от 2,8 на сто. Вносът пък се повишава с минималните 0,3% до 115,3 млрд. евро, което означава, че общността регистрира излишък в баланса в размер на 22 млрд. евро. На годишна база повишението е от 19%, отбелязват в Брюксел.

Още по темата
Сред най-търсените европейски стоки през последните месеци са вината и спиртните напитки. През 12-те месеца от ЕС са изнесени вина на стойност 12,09 млрд. евро (ръст от 9%) и спиртни напитки за 10,8 млрд. евро. В допълнение изнесената в трети страни бира е на стойност 3,3 млрд. евро, макар и да има лек спад от 3,5%, както и вода и безалкохолни напитки за 3,8 млрд. евро.

Сериозно присъствие в състава на износа на страните от ЕС имат и бебешките храни и зърнени закуски - стойността им е малко над 7,5 млрд. евро.

Данните показват сериозен спад на износа на зърнени храни. Износът на пшеница достига стойност от 3,6 млрд. евро, което представлява намаление от почти 26%.

Основните търговски партньори по отношение на износа на селскостопански стоки от ЕС са САЩ, Китай и Швейцария. Русия заема петото място в класацията.

Основните вносители на селскостопански стоки в ЕС са Бразилия, САЩ и Украйна, показват още данните на статистиката. В общността най-голям дял във вносът имат тропическите плодове - сушени или сурови, чиято стойност е 13,9 млрд. евро, или ръст от малко над 5%. Внесени са и плодове (без тропически) на стойност от 6,2 млрд. евро.

В периода май 2017 година - април 2018 година в страните от ЕС са внесени и сурово кафе, чай на стойност 7,4 млрд. евро.

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня за 23 февруари