Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Изостря ли се спорът за бежанците?

Популисткото правителство в Рим отхвърля категорично приема на нови мигранти

Изостря ли се спорът за бежанците?

Непридружени непълнолетни мигранти слизат на италианския бряг от борда Diciotti в пристанището на Катания, Италия, 22 август 2018 г. Снимка: Ройтерс

Италия се опитва да принуди другите страни от ЕС да приемат мигрантите от един кораб на италианската брегова охрана. Правителството в Рим заплашва, че няма да плаща вноските си в европейския бюджет, пише Бернд Ригерт за Deutsche Welle.

Говорителят на Европейската комисия (ЕК) Александър Винтерщайн беше смаян. "Заплахите не вършат работа", заяви той по адрес на италианското правителство. Вицепремиерът Луиджи Ди Майо обяви, че Италия ще спре да плаща вноските си за ЕС, ако други страни от Съюза не приемат мигрантите от кораба "Дичиоти" на италианската брегова охрана. "Изнудването не е категория, с която можем да се занимаваме в тази връзка", заяви раздразнено Александър Винтерщайн.

По покана на ЕК в петък вечерта в Брюксел се събраха представители на 12 страни от ЕС, за да обсъдят миграцията и процедурите за предоставяне на убежище. На конференцията стана въпрос и за 150-те мигранти, които са заклещени от италианските власти в пристанището на Катания на кораб от италианската брегова охрана. Съгласие за тяхното разпределяне между други страни от ЕС не беше постигнато.

Участник в конференцията заяви, че другите държави искали да разговарят по принципни въпроси, а не да се занимават с единичния случай с кораба " Дичиоти".

Дяснорадикалният италиански вътрешен министър Матео Салвини не иска да допусне на италианска територия спасените преди седмица мигранти. Европейската комисия вече много пъти се е опитвала да посредничи за решаването на подобни случаи. Говорителка на Комисията заяви, че става въпрос да се намери дълготраен механизъм за разпределяне на мигрантите. 

Още по темата

Популисткото правителство в Рим отхвърля категорично приема на нови мигранти. Министърът на икономиката Луиджи Ди Майо, който е лидер на популисткото движение „Пет звезди“, заплаши по телевизията, че Италия няма да плаща повече членската си вноска в ЕС в размер на 20 милиарда евро, ако не бъде намерено решение на миграционния въпрос.

Цифрата, която назова Ди Майо обаче, не е вярна. Според официалните статистики през 2017 година Италия е внесла в бюджета на ЕС точно 13,2 милиарда евро. Ако от тази сума извадим безвъзмездните средства за Италия, остават нето 3,5 милиарда евро.

Заплахата от една страна-членка да не плаща членските си вноски е новост в тактиката на преговорите. "Досега не е имало подобно нещо", заяви говорителеят на ЕК Александър Винтерщайн. Ето защо той на пожела да отговори на въпроса дали в такъв случай ЕС ще открие наказателна процедура срещу Италия за нарушаване на европейските договори. Той допълни, че ЕС се базира на сътрудничество и правила, възприети от всички страни-членки.

В Лисабонския договор е залегнало задължението на страните да плащат членските си вноски всеки месец. ЕК не пожела да отговори веднага на въпроса дали ще спре безвъзмездните финансови средства за Италия, ако страната откаже да плаща вноските си.

Твърдата политика на вътрешния министър Салвини е оспорвана и в самата Италия.  Говорител на долната камара на парламента от движението "Пет звезди" заяви, че мигрантите от кораба "Дичиоти" трябва да бъдат допуснати на сушата. Нали става дума за собствен кораб от бреговата охрана. Същото становище изрази и католическата църква в Италия.

А вътрешният министър Матео Салвини отправи нови обвинения към страните от ЕС. В личния си профил във Facebook той пише че обещанията за приемане на мигранти от други спасителни кораби не били изпълнени. ЕК от своя страна посочва, че Италия е получила стотици милиони евро като спешна помощ за подслона на мигрантите и осъществяване на процедурата по предоставяне на убежище.

Брюксел все още не е потвърдил информациите, че вътрешното министерство е финасирало прехвърлянето на мигранти в Испания с европейски пари.

Испания репатрира африканските граждани

Испанското правителство пък промени курса си по отношение на миграционния въпрос. То веднага репатрира 116 мигранти, които се прехвърлиха през граничната ограда в испанския ексклав Сеута. Досега мигрантите разчитаха все някога да бъдат прехвърлени на испанска територия.

До края на юли в Испания са пристигнали 18 000 мигранти. На второ място се нарежда Италия със 17 800 души. Общият брой на мигрантите в ЕС обаче е намалял драстично в сравнение със същия период на миналата година. Броят на мигрантите в Италия е с около 80 на сто по-нисък в сравнение с първото полугодие на 2017 година.

 

По статията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Надежда Бочева
Още по темата: Европа Deutsche Welle мигранти

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
6
 
2
преди 8 месеца
А защо да оставим хуманизма да бъде унищожен докрай заради безумието и фантазиите на едни ***-фанатици и на други цивилизовани извратеняци?
Това необходимо ли е на някого?

Хомосексуалната диктатура ДГД!!!
2
 
31
 
1
преди 8 месеца
Да си еве мамата евросъюзът ! Популисти били , щото си пазят народа и границите ! Популизъм вече означава патриотизъм , ''екипа на инвестор" , ама давайте , сметките чакат на края на мес'ца ...

Още от Европа
Фараж печели кибер битката за Brexit във войната за европейските избори