IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Използваният за отравянето на Навални "Новичок" е по-силен от предишни форми

Руския иска да изпрати свои следователи по случая в Германия

21:18 | 11.09.20 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Невропаралитичният агент „Новичок“, използван за отравянето на критика на Кремъл Алексей Навални, е бил „по-тежък“ от предишните форми, съобщава германското списание „Шпигел“, цитирайки ръководителя на германската служба за външно разузнаване.

Бруно Кал информирал на „тайна среща“ според „Шпигел“ за силата на отровата, пише изданието, без да разкрива други подробности от срещата.

То допълва, че делегация от Организацията за забрана на химическите оръжия е посетила през уикенда берлинската болница, където е лекуван Навални.

Най-известният критик на руския президент Владимир Путин беше транспортиран в Германия миналия месец, след като се почувства зле по време на пътуване в Сибир, припомня Ройтерс.

Германските лекари твърдят, че той е бил отровен с руския невропаралитичен агент „Новичок“. Москва съобщава, че няма информация Навални да е бил отровен.

„Шпигел“ съобщи в четвъртък, че руският опозиционер е постигнал нов напредък във възстановяването си и отново може да говори.

В същото време Москва съобщи в петък, че ще поиска изпращането на следователи в Германия по случая „Навални“, предава Ройтерс. Предложението почти сигурно ще бъде отхвърлено от Берлин, допълва агенцията.

Транспортният отдел към руското вътрешно министерство в Сибир съобщи в комюнике, че иска да изпрати следователи, които да работят с германските си колеги по случая, след съобщенията, че Навални е излязъл от кома.

“Искането ще включва възможност за присъствие на следователи от руското вътрешно министерство…и на руски специалист, когато германските колеги провеждат следствени работи с Навални, лекари и експерти“, уточнява министерството.

Говорител на германското правителство заяви, че Берлин не е получавал такова искане от руските власти до момента.
Русия не е започнала разследване и се придържа към позицията си, че първо са нужни твърди доказателства от Германия, че Навални е бил отровен. Външният министър Сергей Лавров заяви в петък, че германските обвинения по случая са „безпочвени“.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази възмущението на Москва от чуждестранния натиск по случая. Страната е разследвала инцидента, но няма доказателства, които да водят към наказателно преследване, допълни той.

Руското вътрешно министерство съобщи, че транспортната полиция в Томск е установила времева последователност на събитията, водещи до заболяването на Навални. Министерството е включило в списъка хотел, ресторант, апартамент и кафене, които той е посетил, и съобщи, че е пил вино и алкохолен коктейл. В дните след разболяването му говорителка на Навални отхвърли обвиненията, че е употребил алкохол.

Руското министерство съобщи, че полицията е разпилата пет от шестимата души, които според него са придружавали Навални, когато се е разболял.

Полицията издирва шести човек, който според министерството е Марина Певчик, британска гражданка, която пътувала до Германия на 22 август и чието местонахождение се установява. Вероятно става дума за активистката и сътрудничка на Навални Мария Певчик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
Моабет да става
преди 3 години
Станаха вече банални.Щом Руските лекари не са намерили отрова, а германските лекари са намерили логично следва да се предположи, че е получил отровата по пътя за Германия или в болницата в Германия. Германците да отговорят защо са го отровили. Ако руските лекари бяха открили отрова дали щяха да разрешат така лесно да напусне Русия. Щяха да обявят състоянието му за тежко и щеше да умре преди още германските доктори да са пристигнали. След това щеше да има следствие което да установи естествената смърт и да го върнат кремиран на роднините. А той се оказва толкова добре, че не се налага спешно транспортиране и летците могат да си починат 10 часа.И как така новата отрова е много по-силена и пак е жив? Това е някакъв майтап, а не отрова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
korn
преди 3 години
По вероятно с борящник или няква подобна напитка на която се кефят азиатските пиянки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
И щом е новичок, трябва да има много следи в самолета, начиная от натръшкани хора.А то немаааа, и в склада нема, и старшината не дава.Нали бе ***?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Доказателства отново няма да има, защото процедурата е секретна.И Навални ще си спомни всичко, каквото е станало преди и по време на комата :) I guarantee!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Истинският новичок е като да дадеш на снайпер атомна бомба и да му кажеш - избий на тоя еди-кой-си зъб!Разликата между цирк и карнавал е, че едното може да работи целогодишно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Чобалигова,аре по-малко да се лигавим, а?Верно ще ти дърпат ушите,но тука дeбилeте не са много... посмали малко това шшшшшшибано хайли-лайкли!Те Лапници разни *** всичко ще преглътнат,но НЕ ядем доматите с колците!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Petar2015
преди 3 години
Сега да не се окаже, че е прекалил с евтина водка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
обаче навални е корав ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още