Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Израел очаква окончателно решение за газопровода EastMed през 2019 г.

Проектът се подкрепя от ЕК в плановете за диверсификация на доставките на природен газ

Израел очаква окончателно решение за газопровода EastMed през 2019 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Израел очаква окончателното инвестиционно решение за газопровода EastMed да бъде взето през 2019 година, коментира министърът на енергетиката Ювал Щайниц пред Ройтерс.

"Това лято ще има подробно споразумение между четирите държави в проекта и в началото на 2019 година се надяваме да висим и финалното инвестиционно решение", поясни той. 

Още по темата

Така ще стане ясно дали ще бъде изграден този газопровод, който трябва да свърже новите газови находища в източната част на Средиземно море с Европа през Гърция. В проекта участват Египет, Израел, Кипър и Гърция.

В последните години Източно Средиземно море стана много атрактивно след находките "Зохр", "Афродита", "Левиатан" и т.н. край бреговете на Египет, Кипър и Израел. Инвеститори продължават да проучват региона в търсене на още находища на природен газ или петрол.

С активното лобиране на Гърция Европейската комисия включи проекта за газопровод от този регион в своите планове за диверсификация на газовите доставки.

Първоначалните изчисления сочат, че този газопровод ще струва около 7 млрд. евро. Оценката е, че с тази цена съоръжението е конкурентно и четирите страни в проекта не се отказват от плановете си да го изградят.

България също може да получава газ от този регион благодарение на връзките с гръцката газопреносна мрежа. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Европа ще пострада най-много от евентуална финансова криза