IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел осигури финансиране за разработването на газовото находище "Левиатан"

Предварителните проучвания показват, че запасите в находището са около 500 млрд. куб. метра

12:42 | 29.11.16 г.
<p>
	Находището &quot;Левиатан&quot;. Снимка: <em>Delek Drilling</em></p>

Находището "Левиатан". Снимка: Delek Drilling

Две инвестиционни банки – HSBC и J.P Morgan, ще осигурят финансиране за разработването на находището „Левиатан“ в Средиземно море, съобщи консорциумът, който работи в полето. Двете банки ще отпуснат заем в размер на между 1,5 и 1,75 млрд. долара за срок от четири години с плаваща лихва.

Находището се експлоатира от израелските Delek Drilling и Avner Oil Exploration. Двете компании са в консорциум и по още едно находище в териториалните води на Израел - „Тамар“.

По данни на израелското енергийно министерство запасите в „Левиатан“ се оценяват на около 500 млрд. куб. метра, а на „Тамар“ - на около 300 млрд. куб. метра. Двете находища са само част от перспективните полета, открити в Средиземно море в последните години.

Плановете на Израел са да транспортират газа от полетата към Европа. Проект за изграждане на газопровод от „Левиатан“ през газовите находища на Кипър до южна Гърция, а оттам и до останалата част на Европа, се оценява на около 5,7 млрд. долара.

Годишното потребление на газ в ЕС е около 440 млрд. куб. метра годишно. Основната част от нуждите се задоволяват с внос – през 2015 година страните от общността са внесли почти 160 млрд. куб. метра от Русия и около 100 млрд. куб. метра от Норвегия. В ЕС влиза още втечнен газ от Алжир.

През последните години Брюксел активно търси начин за намаляване на зависимостта си от Русия по отношение на доставките на природен газ. По тази причина и подкрепя проекти в тази насока. Един от тях е Южният газов коридор, по който трябва да пристигне газ от Каспийско море в Европа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още