Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Източноевропейците ще спрат да бягат, когато им вдигнат заплатите

Българите и румънците ще продължат да търсят работа в чужбина, пише Wiener Zeitung

Източноевропейците ще спрат да бягат, когато им вдигнат заплатите

Снимка: Архив Ройтерс

Преди присъединяването на източноевропейските страни към Европейския съюз (ЕС) очакванията бяха големи: смяташе се, че то ще доведе до изравняване на темповете на производство, на възнагражденията и до увеличаване на общото благосъстояние на страните от ЕС, пише австрийският Wiener Zeitung.

Изследване на виенския Институт за международни икономически сравнения (ИМИС) показва обаче друго: че в осем страни от Централна и Източна Европа - България, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния, Словения и Словакия - този процес на изравняване на икономическите и социалните показатели протича по-бавно и не навсякъде еднакво, посочва изданието, цитирано от Deutsche Welle. 

Докато българите и румънците ще продължат да търсят работа в чужбина, страни като Чехия или Унгария още до 2020 година ще привличат работна ръка. Наред с икономическия растеж и ниската безработица значително въздействие върху миграционните процеси оказва също и политиката на доходите, сочи проучването, цитирано от Wiener Zeitung.

Емиграцията започва да спада 

Още по темата

През 2017 г. икономическият растеж в осемте страни е бил между 2,8% от БВП в Хърватия и 6,9 на сто в Румъния. Икономистът Марио Холцнер от Виенския институт смята, че зенитът вече е достигнат, макар че до 2020 г. ръстът ще продължи да се движи между 3 и 4% от БВП на страните.

Вследствие на това положението на трудовия пазар в тях се е подобрило, а безработицата силно е намаляла. Главно в Чехия, където според Евростат безработицата през 2016 г. е била 2,4 на сто, може вече да се говори за постигане на пълна трудова заетост.

"Чехия, за щастие, е разположена в най-западната част на региона, тя е силно обвързана с германската верига за създаване на добавена стойност в сектора на автомобилостроенето. От изселническа тя постепенно се превръща в преселническа страна", посочва Холцнер.

Действително през 2000 г. населението на Чехия се сви с 20 хиляди души, тъй като броят на напускащите продължава да е по-голям от този на пристигащите в страната. Малко преди икономическата криза през 2007 г. обаче преселниците бяха 5 пъти повече от изселниците. Тогава населението на страната нарасна с 80 хиляди души. Според Евростат до 2030 г. населението в трудоспособна възраст ще нараства с 12 до 15 хиляди души годишно.

Частично доходите нарастват бързо

Пред изданието икономистът Маркус Мартербауер обяснява, че по-неблагоприятните условия на труд и живот в дадена страна поощряват хората в нея да я напуснат. По-високите възнаграждения обаче са фактор, който благоприятства те да останат в страната.

Действително почасовата ставка в Чехия е нараснала от 2000 г. насам с 51%, или със 7 евро. Това е значително по-малко, отколкото в Румъния, където тя се е вдигнала два и половина пъти, т. е. на 4,20 евро. В България почасовото възнаграждение се е удвоило, достигайки 4 евро на час. За да се повиши търсенето на услуги и да се ускори процесът на конвергенция обаче е необходимо по-голямо и последователно нарастване на възнагражденията, посочва Мартербауер.

Изследването показва не само връзката между безработица и миграция, но и нарастващата роля на либерализирането на трудовите пазари в Източна Европа. В една Австрия, например, 98 на сто от трудово заетите хора работят в браншове с колективни договори, а социалното партньорство осигурява равномерно нарастване на възнагражденията в различните браншове. В източноевропейските страни обаче възнагражденията все по-често се определят на ниво фирми.

Един пример: ако през 2000 г. 98% от трудещите се в Румъния са работели на колективни договори, днес делът им е спаднал до 35 на сто. Вследствие на това възнагражденията са ниски. Различията между отделните браншове нарастват бързо. Така например компютърните специалисти днес са далеч по-добре платени, отколкото в туризма, където заплатите остават непроменени, а в селското стопанство те дори са спаднали спрямо 2010 г.

Прогнозата на ИМИС гласи, че до 2030 г. Румъния ще продължи да губи годишно между 40 000 и 50 000 души работна ръка на възраст между 15 и 65 години - между един и един и половина процента от трудоспособното население на страната.     
 

По статията работи: автор Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
2
 
5
 
13
red6 до: studioaa
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Престани да говориш глупости за Ирландия, ГБ и Германия. Държави, дето си ги виждал само на картинка, защото някои хора са живели, че и в трите!

Ето ти просто сравнение за Берлин и Дъблин:
https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Ireland&country2=Germany&city1=Dublin&city2=Berlin

Eто ти и за Лондон и Мюнхен:
https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=United+Kingdom&country2=Germany&city1=London&city2=Munich

А да не ти казвам, че в Германия има още една камара градове, дето са супер за живот... откъм всичко. Отделно една камара неща са много по-уредени в Германия, отколкото в тия две, дето са крайно централизирани и извън Лондон и Дъблин, всичко останало е леш ( с много малко изключения). И най-малкото - успех в Ирландия и Англия да си купиш свестни или поне поносими плодове/зеленчуци, без да се разделиш с едно малко състояние...

За пореден път плющиш глупости на едро, без да си в час ама грам!
7
 
11
 
12
michaelis12 до: Императорът
преди 9 месеца
Импе държава е такава, какъвто е и народа, аз не мое си обясним вие кво очаквате да възкръстен кат Феникси ли ко ?!? Тая година си бех поне 50пеесе пъти дома и видим, че самите ора не са у ред, с чаллнато мислене деббилни по къси гащи с гуменки и чантички до един през рамо, еми навонка такива тирантаджии не видех Импе, там такива ора по улоците нема ако има то са наще балкански деббили .....
6
 
10
 
11
michaelis12 до: Ivel
преди 9 месеца
ее да да да изхвърлиш пепелника от колата на светофара или през прозореца, да не мое си избере входа чистачка и да се паркира по тротоарите и детските площадки, да се търчи първа писта за поредното чалга парти СЪС СИГУРНОСТ НЕ СА ТИ ВИНОВНИ ПОЛИТИЦИТЕса дееебббба маааа му се "ТЕ" виновни дет викаше един проф. ама НИЕ "не сме" ..... е сме сме моа само да ти кажа
2
 
16
 
10
khao до: studioaa
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
незнам от кой космически канал получаваш информация, но в САЩ ДДС има :) .. просто е различно за различните стоки и щати.
9
 
31
 
9
studioaa до: supertrader
преди 9 месеца
В САЩ цялото данъчно бреме е 37% за човек от средната класа след данъчните промени на Тръмп. В САЩ няма ДДС, за разлика от Европа и затова доходите имат много по-голяма покупателна сила. Сравнено с Германия данъчно бреме е 75% като включим ДДС и останалите непреки данъци или 2 пъти повече отколкото е в САЩ. У нас данъците също са между 60 и 70% от доходите като броим непреките, а това е прекалено много и това става ясно като се види колко са приходите от ДДС и акцизи. Разбира се властта продължава да лъже с толкова колко ниски били данъците ни като удобно пропуска да включи непреките такива...

Още от Европа
Поражението на Тереза Мей става все по-унизително