IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Извънредната ситуация в Ормузкия проток уби оптимизма на борсите в Европа

Британската Royal Mail днес стана най-добре представящата се компания в индекса Stoxx 600, като книжата ѝ поскъпнаха с 2,4 на сто

19:40 | 14.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните европейски борсови индекси приключиха последната сесия от седмицата на червена територия на фона на разрастващото се международно напрежение заради атаката срещу петролни танкери в Ормузкия проток, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 изтри 0,40% от стойността си, като приключи деня на ниво от 378,81 пункта.

Германският показател DAX се понижи със 72,65 пункта, или с 0,60%, до 12 096,40 пункта. 

Френският измерител CAC отчете спад от 0,15 на сто до 5367,62 пункта.

Британският индекс FTSE отбеляза понижение от 0,31% до 7345,78 пункта.

По-рано през деня американският президент Доналд Тръмп повиши напрежението в международното пространство заради атаките на петролните танкери в Оманския залив като обвини Иран, че стои зад инцидента.

Тръмп определи ислямската република като „страна на терора“, добавяйки „Иран го е направил“.

От своя страна Техеран отрече да има участие в атаките.

За втори пореден месец Международната агенция за енергия понижи прогнозите си за глобалното търсене на петрол в петък, позовавайки се на наново ескалиралата търговска война между САЩ и Китай и страховете от евентуална рецесия.

Индексът на потребителските страни на Франция CPI достига ниво от 0,9% на годишна база и 0,1% на месечна основа, като не успя да покрие очакванията на анализаторите. В Италия същият показател достига през май ниво от 0,9% на годишна база.

При индивидуалните акции британската Royal Mail днес стана най-добре представящата се компания в индекса Stoxx 600, като книжата ѝ поскъпнаха с 2,4 на сто.

Шведската петролна компания Lundin Petrolium продължи да се възползва от скока при цените на петрола и природния газ, като регистрира поскъпване на своите книжа с 2,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още