IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жан-Клод Трише: Бернанке постъпва правилно

Реакциите на финансовите пазари не трябва да ни притесняват, смята бившият президент на ЕЦБ

12:02 | 25.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Жан-Клод Трише, президент на Европейската централна банка в периода 2003-2011 г.,&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жан-Клод Трише, президент на Европейската централна банка в периода 2003-2011 г., Снимка: Ройтерс

Според бившият шеф на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише централните банки могат да направят много за възстановяването на световната икономика. Това заяви той в интервю за CNBC.

“Трябва да се отнасяме с почит към централните банки. Без техните бързи действия може би щяхме да бъдем в още по-голяма депресия. Централните банки имат и своите отговорностти, но това, което е важно в момента, е извършването на структурни реформи от всички развити икономики и най-вече от европейските“, казва Трише.

Изказванията на Трише идват във времена на колебливи финансови пазари, разклатени още повече от речта на председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке относно намаляването на количествените улеснения. Според Трише пазарите са реагирали прекалено бурно, а Бен Бернанке постъпва по правилния начин.

„Мисля, че за Бернанке бе подходящо да каже, че това няма да продължи вечно. Но той обясни достатъчно ясно своите условия и мисля, че постъпи много добре. Той действа внимателно. Това, че имаше бурни реакции на пазарите не трябва да ни притеснява.“

Въпреки оптимистичните изказвания на Трише, доходността по 10-годишните американски облигации скочи до 2,66% вчера, което е почти двугодишен връх, отразявайки несигурността на инвеститорите от посоката на политиката на Фед.

Централните банки трябва да спрат да стимулират възстановяването на световната икономика, коментира Банката за международни разплащания след сътресенията на пазарите, които предизвика изказването на председателя на Фед Бен Бернанке.

В новината от вчера банката отбелязва, че Фед просто си купува време и предупреждава, че продължаващото изкупуване на облигации ще забави оздравяването на икономиката.

Трише предпазливо подкрепи твърденията на Международната банка за разплащания, като обясни, че не всички централни банки са поставени в това положение. Според него ситуацията в Япония е по-различна от тази в Европа, която пък се различава много от тази в САЩ.

Трише прави своя коментар в момент, когато ЕЦБ и страните от еврозоната са обвинявани, че не правят нищо за съживяването на икономическия растеж и не предприемат никакви мерки, за да се справят с високата безработица. Трише вижда напредък в това отношение, но според него няма време за успокоение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
georgi.benevolenet
преди 10 години
Вече пета година лихвите в България са високи заради картел. Ако приблизително креди се дават на 10%, а депозити се взимат за 3% тогава 7% марж*40 млрд=3млрд и за 5 години са 15 млрд лв, които се губят и лошите кредити са още над 10 млрд. Колко пъти трябва да се обяснява, че Григор Стоевски, Кристина Карагьозова и другите от рисърча в БНБ, както и Петър Чобанов и други политици и икономисти са с контрол на съзнанието на мрежата на Мтел и подкрепят регистрираните около Австрия Банки като мафия. Те умишлено подготвиха кризата. В пряк разговор ми отговарят, че "в България е така", "това се големи банки, които те не могат да контролират" или Чобанов "какво искаш - космически кораб ли да построим в България". С каъв ъкъл Петър Чобанов стана финансов министър? Нали с Орешарски пряко загубиха 2/3 (20 млрд според Евостат) от фондовата борса - като фин. мин. и шеф на фондовата борса тогава. Ясно, че само искат да го накиснат отново с злоупотреби за милярди, а хората ще стават бедни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още