IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жан-Клод Трише: Безкрайната ликвидност издува балони

Бившият президент на ЕЦБ приветства намерението на Марио Драги да започне покупки на ценни книжа, обезпечени с активи

11:36 | 08.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бившият президент на ЕЦБ Жан-Клод Трише. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бившият президент на ЕЦБ Жан-Клод Трише. Снимка: Ройтерс

Предоставянето на безкрайно количество ликвидност при лихвени проценти, близки до нулата, води до „нежелани контрапродуктивни последствия“.

За това предупреждава бившият президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише, цитиран от CNBC.

„Истина е, че новите балони се създават естествено, когато предоставяте неограничени количества ликвидност при нулеви лихви“, коментира той по време на форума „Амброзети“ в Италия.

Трише приветства намерението на сегашния президент на ЕЦБ да започне да изкупува ценни книжа, обезпечени с активи (т.нар. asset-backed securities, или ABS), за да стимулира растежа и инфлацията в еврозоната.

Според бившия ръководител на финансовата институция ходът е „много, много важен“.

Чрез програмата банките в еврзоната ще могат да продават на ЕЦБ свои кредити и друг тип кредитни инструменти, оформени като един своеобразен пакет.

Драги уверява, че ЕЦБ ще изкупува по-нискорискови секюритизирани дългове и кредити.

„Наистина вярвам, че, доколкото покупките на качествени ценни книжа са били обсъждани, банкерите са прави да се концентрират върху проблема, който в случая са частните търгуеми ценни книжа“, казва Трише, който оглавяваше финансовата институция в периода 2003-2011 г..

Според него ЕЦБ приема насериозно ниската инфлация, обхванала еврозоната.

Бившият член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Йорг Асмусен, който сега е министър в правителството на Германия, смята, че институцията е способна да прави това, което сметне за добре в рамките на мандата си.

Той твърди, че банката „не трябва да променя правилата“, повтаряйки коментарите на други германски политици, които оспорват законността на все още неизпитаната програма за изкупуване на държавни облигации в Европа.

Асмусен предупреждава, че дълговата криза в еврозоната не е приключила, а се намира в летаргия. Той заявява, че структурните реформи не могат да бъдат заменени с парична политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още