IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жан-Клод Трише: Идеята, че еврото ще се срине, е погрешна

Според бившия председател на ЕЦБ еврото е доказало устойчивостта си и доверието към него се запазва

21:13 | 29.06.15 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бившият председател на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише заяви в понеделник, че е убеден в стабилността на еврото въпреки неуспеха за осигуряване на сделка по гръцкия дълг до момента, съобщава CNBC.

„Идеята, която се носи из въздуха от самото начало, че еврозоната е на път да се изпари или да се срине, е погрешна“, заяви Трише в интервю за телевизията.

„Вярвам, че еврото като валута доказа забележителната си устойчивост по време на най-лошата икономическа криза от Втората световна война насам… затова от тази гледна точка смятам, че доверието към еврото не е нарушено по никакъв начин“, каза той. „По мое мнение на този етап най-вероятно повечето наблюдатели не са сигурни какво ще се случи и не наддават нито на положителна, нито на отрицателна територия“.

Гърция явно няма да успее да плати вноската си от 1,5 млрд. евро към Международния валутен фонд (МВФ) във вторник, след като международните партньори отрязаха кредитните спасителни въжета, а Атина обяви референдум по условията на спасителния заем.

Но колкото и мрачно да изглежда запазването на Гърция в еврозоната, според Трише не Европа ще пострада от тежестта на това влияние.

„Взимайки всичко предвид бих казал, че основният проблем е гръцкият проблем – проблемът не е с другите страни, както от политическа, така и от икономическа и финансова гледна точка“, допълни той.

Именно поради това бившият председател на ЕЦБ потвърди убеждението си, че последната дума по т.нар. Grexit е в ръцете на гръцките граждани.

„Във всяка демокрация, разбира се, последната дума е на хората на тази демокрация – това е абсолютно ясно“, каза той, добавяйки, че целият свят е ангажиран с настоящия проблем.

Увереността на Трише в еврото обаче бе по-силна от увереността му за начина, по който гражданите на Гърция ще гласуват на референдума на 5 юли.

„Наистина не знам какви са политическите настроения в момента в Атина“, добави той, пояснявайки, че според пазарите кризата „няма да се отрази на еврозоната като цяло“.

Още по темата за кризата в Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 1
MZ/X
преди 8 години
Когато създадоха еврото курсът му спрямо долара беше спаднал и доста под 0,9, като всички предвиждаха бърз край на еврото, но в крайна сметка се получи точно обратното. Гърция в момента колкото е проблем, толкова е и манна небесна за европейските експортьори, които са много по конкурентноспособни заради слабото евро :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
bgMan
преди 8 години
Това може да е погрешна идея ама на Русия, на русофилите и особено на троловете много им се иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
Hahoto
преди 8 години
"Хаха че то еврото отдавна се срина! От 1.40 до 1.05 малко ли е? "Това е виенско колело, днес си доле утре горе, той и долара се беше сринал спрямо еврото, както си забелязал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 5
alphaomega
преди 8 години
Хаха че то еврото отдавна се срина! От 1.40 до 1.05 малко ли е? То и без това бяха нереални тия нива. Сега вече близо до паритета е стабилно. Но заслуга има и поскъпването на долара заради оптимизма около ФЕД. Само че сега тоя тренд е на път да приключи понеже последните икономически показатели от САЩ не са никак добри. Така че покачване на лихвите тая година няма да има. Дори и да се престрашат и да вдигнат в края на годината, покачването ще е незначително (0.10 - 0.25). Ако пък САЩ вземе да навлезе в нова рецесия, еврото като нищо ще скочи до 1.20 - 1.25. Главно заради очакванията на много инвеститори за "апокалипсис" в ЕС който в края на краищата няма да се случи! Обаче всички къси позиции в евро които са трупат вече 1 година рано или късно ще трябва бъдат затворени. Всичките тия стопове над 1.15 са като магнит за маркет мейкърите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още