IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жан-Клод Трише загатна, че вдигането на лихвата от ЕЦБ не е предстоящо

Президентът на централната банка не използва изразът „засилена бдителност” по отношение на инфлацията, който в миналoто бе сигнал за повишение

22:18 | 26.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Жан-Клод Трише загатна, че вдигането на лихвата от ЕЦБ не е предстоящо

Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише заяви, че икономиката на еврозоната стъпва на все по-здрава основа и даде сигнал, че допълнително повишаване на основната лихва, макар и възможно през лятото, не е непосредствено.

Макар Трише да каза, че следи внимателно инфлационните рискове, той не използва изразът „засилена бдителност”, който в миналото означаваше повишение на лихвите на следващата среща на банката.

Повечето наблюдатели очакват тази формулировка да се появи след срещата на ЕЦБ на 9 юни, подготвяйки почвата за вдигане на основната й лихва през юли. През април централната банка повиши лихвата от 1% на 1,25% за първи път от три години.

Мнозина анализатори очакват ЕЦБ да повишава лихвата с четвърт пункт на всяко тримесечие, докато тя стигне 2% в началото на 2012.

”Оставаме готови да направим каквото трябва, за да изпълним своята функция, както сме го правили през последните 12,5 години”, е казал той по време на реч в Берлин.

”Това, което чухме е в унисон с лихвено повишение през юли”, смята Карстен Бжески, икономист в ING Bank. „Те са удовлетворени от това, което в момента е калкулирано в цените.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още